Vágólapra másolva!
Az S&P 500 index 2012-ben legjobban teljesítő komponensei közül szemezgettünk ki néhányat. A vállalatok között találhatunk biotech céget, online utazási irodát, valamint vegyipari társaságokat. Teljesítményük irigylésre méltó, a legalacsonyabb növekedés is 60 százalékos, míg az Expedia árfolyama duplázásra volt képes idén.
Vágólapra másolva!

LYONDELLBASELL INDUSTRIES (NYSE): Csúcsra tört

Újabb történelmi csúcson járt a tegnapi kereskedés során a vegyipari cég kurzusa, mely az 55,8 dolláros ellenállását gyűrte le ezzel. A hegymenet folytatódása esetén a 138,2-es Fibonacci-vonal által kijelölt 63,1 dollárt is megcélozhatja az árfolyam. Kedvező jelzés az indikátorok emelkedő trendje.

Figyelmeztető szignál lehet a masszívan a túlvett zóna közelében tartózkodó RSI, illetve az MACD és a szignálvonal közti távolság szűkülése is. Ha lefordulna a kurzus a korábbi ellenállásról, akkor az 50 napos mozgóátlag és a 76,4-es Fibo által nyújtotta támaszig is visszacsúszhat. További csökkenés esetén pedig a 200 napos mozgóátlag és az 50-es Fibo nyújthat menedéket.

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)

Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.
A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.



LyondellBasell Industries (NYSE)Forrás: [origo]

PPG INDUSTRIES (NYSE): Nem adja a csúcs alá

Egy emelkedő trendcsatornából tört ki történelmi csúcsra a PPG kurzusa, így ha folytatódik a hegymenet, akkor a csatorna magasságának eltolásából kapott 142 dolláros szintet is megcélozhatja az árfolyam.

Első támasza a korábbi csatornatető lehet lefordulás esetén, ennél azonban masszívabb szintnek ígérkezik az 50 napos mozgóátlag és a vele együtt mozgó emelkedő trendvonal párosa. Alattuk a 200 napos mozgóátlagban bízhat az árfolyam.

PPG Industries (NYSE)

Forrás: [origo]

EASTMAN CHEMICAL (NYSE): Csúcson járt

Történelmi csúcson járt az elmúlt napokban az Eastman kurzusa is, ha továbbra is marad az irány, akkor nem zárható ki, hogy a 123,6 százalékos és a 138,2 százalékos Fibonaccikat is megközelítse az árfolyam 72,8, illetve 76,3 dollárnál.

Figyelmeztető jelet adtak a főbb indikátorok, az RSI túlvettsége mellett az MACD és a szignálvonal közti rés is csökkenésnek indult. Ha lepattanna az árfolyam, akkor először 61,4 dollár (76,4-es Fibonacci), majd 60 dollár közelében (50 napos mozgóátlag) lelhetne támaszra. Masszívabb szint az 55 dollárnál lévő 50-es Fibo lehet, illetve az ehhez tartó 200 napos mozgóátlag.

MACD

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.



Eastman Chemical (NYSE)

Forrás: [origo]

GILEAD SCIENCES (Nasdaq): Kiugró erőben

Lendületes emelkedést mutatott be tavasz óta az amerikai biotech cég, a Gilead Sciences. A részvény ugyan visszacsorgott az 50 napos mozgóátlagra, melyről akár fel is pattanhat, hiszen csak rövid ideig volt április vége óta ezen indikátor alatt a kurzus. Ha megindul a papír, akkor a 76 dolláros akadály áttörése után a 138,2 százalékos Fibonacci lehet a célja 87,75 dollárnál.

Negatív képet festenek az indikátorok, mivel az RSI csökkenő trendben mozog, az MACD pedig eladási szignált mutat. Az RSI és az árfolyam között divergencia látható. Ha az 50 napos mozgóátlag alá benéz, akkor 64,4 dollárnál a 61,8 százalékos Fibonacci lehet fontos támasz.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.



Gilead Sciences (Nasdaq)

Forrás: [origo]

EXPEDIA (Nasdaq): Némi divergencia látható

Az április végi megugrást követően stabilan emelkedik az Expedia kurzusa. Az online utazási iroda újabbnál újabb csúcsokat ért el az elmúlt hónapok során. A részvény ugyan most benézett az 50 napos mozgóátlag alá, de a trend egyelőre nem kérdéses. Ha a 61,8 dolláros szint fölé tud emelkedni, akkor a Fibonacci vonalak alapján 73,6 dollárig, a 138,2 százalékos Fibóig is eljuthat a részvény.

A további menetelést kérdőjelezhetik meg az indikátorok, hiszen az MACD eladási szignált mutat, míg az RSI csökkenő trendbe kezdett mozogni, miközben az árfolyam nem akar elszakadni a csúcsától. Ez divergenciát jelez, ami nem szokott jó ómen lenni. Az emelkedő trendvonal, illetve a 76,4 százalékos Fibonacci szint lehet az első fontosabb támasz 55 dollárnál. Később 50 dollár körül a 61,8 százalékos Fibó és a 200 napos mozgóátlag lehet menedék.

Expedia (Nasdaq)

Forrás: [origo]