Vágólapra másolva!
Pénteken arról számolt be a PannErgy, hogy vissza nem térítendő támogatást nyert két leányvállalata. A Kuala Kft. egy 618,9 millió forintos beruházás 50 százalékos finanszírozására nyert vissza nem térítendő támogatást, míg a Miskolci Geotermia Zrt. 162,5 milliós támogatást kapott az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. A támogatások összesen részvényenként 25,8 forintnak felelnek meg. 
Vágólapra másolva!

A PannErgy leányvállalata a Kuala Kft., az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretein belül (KEOP) a KEOP-2011-4.7.0 "Geotermikus alapú hő-, illetve villamosenergia-termelő projektek előkészítési és projektfejlesztési tevékenységeinek támogatása" című pályázati konstrukcióban a "Geotermia, szaktudás a gazdaság szolgálatában" című projekttel sikeresen pályázott. A pályázathoz kapcsolódó támogatási szerződés aláírása december 20-án megtörtént.

A projekt keretein belül a Kuala Kft. a MAL-PE-02 jelű miskolci kút fúrására, a kapcsolódó geotermikus rendszer tervezésére, és egyéb előkészítő tevékenységek elvégzésére igényelt támogatást. A projekt megvalósítása során nettó 618 894 836 forint számolható el, amely 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást tartalmaz.

A PannErgy és a Miskolci Hőszolgáltató Kft. közös cége a Miskolci Geotermia Zrt. az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett "Innovációs és technológiai parkok valamint fejlesztési központok" támogatása című pályázati kiírásba benyújtott, "Geotermikus energia optimalizált hasznosítását célzó DCS elvű folyamatirányító központ kialakítása" című pályázata, 162 499 883 forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A projekt során egy olyan irányítástechnikai rendszer kerül kifejlesztésre, amely egyfajta alkalmazást jelent bármely nagy európai szolgáltató geotermikus energia alapú távhőszolgáltatásának kialakításában, fejlesztésében.

A projektfinanszírozás kulcsa lehet a támogatások elnyerése

A PannErgy stratégiájában maximum 40 százalékos vissza nem térítendő támogatással számol a projektjeinél. A 7,5 milliárd forintos miskolci projektnél eddig összesen 1785 millió forintot nyert el a társaság, és információink szerint további 1,1 milliárd forintra pályázik a cég. Ha sikerül ezeket a forrásokat is megszereznie, akkor a miskolci geotermikus projektnél nagyjából sikerülhet elérni a tervezett 40 százalékos támogatási arányt. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az eddig elnyert összegekből idáig "csak" kicsivel több mint 1 milliárd forintot utaltak át a PannErgynek. Ez azt jelenti, hogy a várt pályázati pénzeket elő kell finanszíroznia a társaságnak, és amíg a 110 millió eurós EIB hitelhez nem fér hozzá a cég, addig egyéb forrásokból kell ezt megoldania. Véleményünk szerint a miskolci projekt befejezéséhez közeledve égető szükség lehet a finanszírozási helyzet rendezésére.

A részvényárfolyam idő közben folyamatos lemorzsolódásban van, és még az sem tud segíteni, hogy a Benji Invest az elmúlt hetekben elkezdte növelni PannErgy részesedését.

PannErgy

Forrás: [origo]