Most meg tépni kezdték a forintot

kisft
Vágólapra másolva!
Míg mi pihentünk, a forint piacán folytatódott az utóbbi napok gyengülési hulláma, fél éve nem látott mélységekbe tolva a kurzust. Az árfolyam mostanra elérte az általunk december közepén jelzett 295 forint/eurós szinteket, vagyis a hazai fizetőeszköz két hét alatt már tíz forintot veszített értékéből. A hirtelen gyengülés hátterében a romló nemzetközi befektetői hangulat mellett magyarspecifikus tényezők is meghúzódnak, hiszen miközben a forint látványosan gyengül, a régiós devizák relatíve stabilak maradtak az év végéhez közeledve. A mai kereskedés stagnálással indult, de a kilengések kezdetben megint inkább a gyengülés irányába mutattak. A déli órákban azonban erősödés bontakozott ki, így a kurzus a 290-es szintekhez közel jár jelenleg.
Vágólapra másolva!

13:36

Nagyon megtáltosodott a forint árfolyama, a délutáni órákban. A jó külpiaci hangulat mellett a magyar befektetők visszatérése is jót tesz a hazai fizetőeszköznek, mely technikailag fontos támaszokhoz érkezett. A 290-es szint áttörése egyelőre kemény diónak tűnhet, ha onnan ismét a gyengülés irányába fordul a forint, akkor akár a 300-as szint is elérhető lehet napokon belül. Jobb esetben persze sikerülhet a korábbi sávba visszatérnie a forintnak.

A mai három hónapos diszkontkincstárjegy aukción az átlaghozam két éves mélységbe süllyedt, ami szintén segíti a hazai fizetőeszköz erősödését.

12:35

Erősödés bontakozott ki a forint piacán a déli órákban, mely a nemzetközi piacokon uralkodó kedvező hangulatnak is betudható lehet. A forint ugyanis nem egyedüliként erősödött a régióban, a lengyel zloty esetében is megfigyelhettünk hasonló irányú elmozdulásokat.

A forint és a zloty euróvl szembeni mai árfolyamváltozása

Mindezek hatására a hazai fizetőeszköz árfolyama a 291-es szinteken tartózkodik, egyre közelebb kerülve a technikai támaszt jelentő 290-es szintekhez.

Euró-forint keresztárfolyam (3 perces grafikon)

10:35

Nem mutat további trendszerű gyengülést a forint árfolyama, bár a reggeli órákban még a 295,5-ös szinteken újabb lokális mélységbe esett a kurzus. Ezt leszámítva (amit a likviditáshiányos környezetben egy-egy nagyvállalati tranzakció is magyarázhat) szűk sávú mozgás volt jellemző, bár a nagyobb kilengések inkább a gyengülés irányába figyelhetők meg. Jelenleg a 294 forint/eurós szinteken tartózkodik az árfolyam, ami mérsékelt gyengülés a tegnapi zárószintekhez képest.

Euró-forint keresztárfolyam (10 perces grafikon)

08:00

Tovább gyengült a forint árfolyama az ünnepek alatt, elérve egészen a 295-ös, fél éve nem látott szintekig. A december közepén nagy hirtelenséggel kibontakozott forintgyengülési hullám tehát az utóbbi napokban is kitartott, a ma reggeli órákban azonban egyelőre nem mutatkozik újabb eladói nyomás a piacon. A mozgásokat látva fontos persze hozzátenni, hogy az ünnepi kereskedést igen alacsony likviditás jellemzi, és ilyenkor jellemzően a magyar befektetők hiányában zajlik a kereskedés.

Euró-forint keresztárfolyam (napi grafikon)

A forint gyengülésében minden bizonnyal szerepet játszik a romló külpiaci hangulat, melyet elsősorban az amerikai költségvetési szakadék rendezésének elhúzódása táplál. A tengerentúli részvényindexek az utóbbi napokban már lefele tartottak, hiszen az automatikus költségvetési megszorítások életbe lépésének közeledtével egyre érezhetőbb a piaci feszültség. Ha nem születik megállapodás, úgy a költségvetési szakadék réme mellett a december végével ismét elérendő adósságplafon ügye is húzódik, mely rövid távon az amerikai csődesemény kockázataival is fenyeget.

Bár a régiós devizák közül a forint sérülékenysége lehet talán a legnagyobb a külpiaci turbulenciák hatására, a romló nemzetközi hangulat teljes egészében mégsem magyarázhatja a hazai fizetőeszköz tetemes gyengülését. Miközben ugyanis a forint veszített értékéből, a lengyel zloty vagy a cseh korona árfolyama stabil tudott maradni az euróhoz képest.

Régiós devizák relatív elmozdulása december tizedike óta

A hazai fizetőeszköz erejének nem kedvezhetett, hogy az utóbbi napokban a kormány részéről egyre többször elhangzott a jegybankkal való stratégiai megállapodás igénye. Matolcsy György arról is beszélt, hogy a megállapodás révén olyan eszközök állhatnak rendelkezésre, melyekkel a külföldi jegybankok is élnek a gazdasági növekedés serkentése érdekében. A miniszter szavait olvasva sokan egy magyar alternatív monetáris enyhítés (egyfajta QE) lehetőségeit vélik felfedezni, ami a hazai fizetőeszköz fokozódó sérülékenységének kockázatait hordozhatja magában. Eközben a jegybanki alapkamat múlt héten 25 bázisponttal tovább csökkent az 5,75 százalékos, utoljára 2010-ben látott szintre.

Ennek következtében bár a magyar állampapírpiaci hozamszintek az utóbbi hetekben további mélységekbe estek (ami az államkötvények iránti egészséges keresletre utal), a forint árfolyama még a Fitch döntése közepette sem tudott erősödni.

A tíz éves magyar állampapír hozama (százalék)

Merre tovább?

A forint napi grafikonján az RSI indikátor a túladottság jeleire utaló magasságokba emelkedett, így a napok óta tartó gyengélkedést követően akár egy kisebb visszakorrekcióra is sor kerülhet hazai fizetőeszköz piacán. Ebben az esetben a 290-es szintekre tesztelhetne vissza az árfolyam, melyen ha nem sikerülne átmennie a kurzusnak, úgy az innen elpattanó gyengülés akár a következő fontosabb ellenállásig, a 300 forint/eurós szintig is folytatódhatna.

A hazai fizetőeszköz mozgását illetően tehát a jövő év eleji mozgások nagy fontossággal bírhatnak. A piacra ismét visszatérő likviditás határozott irányt mutathat a forintnak a következő hetekre vonatkozóan.

Euró-forint keresztárfolyam (napi grafikon)