Vágólapra másolva!
Eltűntették a kezdeti pluszokat az európai piacok, melyek délután már mínuszokat mutatnak a kezdődő amerikai kongresszusi ülés előtt. A befektetők ugyanis nyugtalanok lehetnek amiatt, hogy a döntéshozóknak sikerül-e megragadni a vélhetően utolsó szalmaszálat, és megállapodnak-e a költségvetési szakadék kérdésében. E nélkül az Egyesült Államokban automatikus megszorító csomagok lépnének életbe, recesszióba taszítva az USA gazdaságát. A bizonytalanság miatt Amerikában is lefelé vették az irányt a részvényindexek nyitás után. Itthon a BUX viszont felülteljesíti régiós társait, és kisebb pluszban található főleg a Magyar Telekom szárnyalásának köszönhetően. Ezzel emelkedéssel fejezheti be az évet a magar részvényindex.
Vágólapra másolva!

Száguld a Magyar Telekom

Az európai piacok gyengülése miatt a BUX is faragott előnyéből, de még mindig a pozitív tartományban mozog. A régióban ezzel felülteljesítőnek számít a magyar részvényindex, mivel a szomszédos piacokon kisebb mínuszokat lehet látni. Az osztrák ATX viszont kissé le van maradva 0,8 százalékos esésével, amit többek között a CA Immobilien 2,8 százalékos gyengülése okoz.

Forrás: [origo]

A BUX a kisebb erősödését leginkább a Magyar Telekom szárnyalásának köszönheti, a telekompapír ugyanis délután megindult, és már 2,5 százalékot drágult. Rajta kívül a két gyógyszergyártó is jól teljesít, a Richter 0,7 százalékkal, az Egis pedig 0,9 százalékkal került feljebb.

Az OTP és a MOL viszont nem tudja felvenni a többi blue-chip ritmusát, a bankpapír 0,4 százalékot, az olajpapír pedig 0,2 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a CIG Pannónia 5,8 százalékos pluszban mozog. A biztosítótársaság részvényeit tovább vásárolták bennfentes személyek, ezúttal a cég igazgatóságának elnöke, Horváth Béla közeli hozzátartozója vett 3000 darabot belőlük. Az E-Star is jól teljesít 10,4 százalékos emelkedésével.

A forint kisebb erősödét mutat a főbb devizákkal szemben a karácsonyi nagyobb gyengülése után. Az euróval szembeni kurzusa 291 alatt mozog, míg egy dollárért 220,1 forintot, egy svájci frankért 240,8 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Száguldott a Porsche

Lefordultak a kezdeti pluszokból az európai részvényindexek, melyek teljesen eltűntették tegnap megszerzett előnyüket, és délután már bőven tegnapi záróértékük alatt tartózkodnak. A befektetők valószínűleg a mai fiscal cliffről szóló tárgyalások miatt aggódhatnak.

A hangulat javulását nem segítheti az sem, hogy a felülvizsgált adatok szerint csak 0,1 százalékkal bővült a francia gazdaság a harmadik negyedévben a korábbi, 0,2 százalékos olvasat helyett.

Európában így 0,5-2 százalék körüli mínuszokat lehet látni. Az egyik legkisebb veszteséget az olasz FTSE/MIB hozza össze, melyet a sikeres olasz állampapír aukció segíthet. Olaszország ugyanis az eredetileg tervezett 4-6 milliárd eurós sáv felső részéhez közel, 5,871 milliárd euró értékben adott el 5 és 10 éves kötvényeket.

A spanyol IBEX-et a Bankia nyakló nélküli zuhanása taszítja egyre mélyebbre, a bankpapír már 23,6 százalékot zuhant, mivel kikerül a spanyol indexből, és emiatt több alap kénytelen megvállni a papíroktól. Tegnap is nagyobb esésen ment keresztül a részvény, mivel a spanyol bankmentő alap közlése szerint a társaság részvényesi értéke negatív.

Forrás: [origo]

A német DAX 0,6 százalékos mínuszban, négy és fél éves csúcsa körül fejezte be a kereskedést délután két órakor, de ennek ellenére is kiváló évet tud zárni. 2012-ben 30 százalékos emelkedésre volt képes, amivel jócskán felülteljesítette régiós társait.

Ma annak ellenére mutatott gyengülést a német index, hogy egyik fő komponense, a Porsche kiváló formában volt. Az autógyártó papírjai 6,3 százalékot drágultak miután a cég pert nyert a hedge fundok ellen New Yorkban, amit azért indítottak ellene, mert szerintük a vállalat manipulálta a piacot, amikor 75 százalék közelébe növelte részesedését a Volkswagenben.

Porsche árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]

A szakadék aggasztja Amerikát

A nyugtalanság uralkodik az amerikai tőzsdéken, amit az Obama által összehívott mai kongresszusi találkozó okozhat, ugyanis ez lehet az utolsó esély arra, hogy a döntéshozók még év vége előtt megegyezzenek a költségvetési szakadék kérdésében. Megállapodás hiányában január elején automatikusan életbe lép a mintegy 550 milliárd dolláros megszorító csomag, ami recesszióval is fenyegetheti az USA gazdaságát.

A bizonytalanság miatt mínuszban nyitottak az amerikai részvényindexek. A leggyengébben eddig a Dow Jones és a Nasdaq mozog, melyek 0,6-0,5 százalékkal kerültek lejjebb. Az S&P egyelőre tartja magát, "csupán" 0,1 százalékot gyengült.

Forrás: [origo]

Az amerikai szektorok kivétel nélkül lefelé indultak el, és az energiaipari cégek különösen rosszul teljesítenek 1,1 százalékos gyengülésükkel. A technológiai vállalatokat az Apple 0,6 százalékos, a Microsoft 0,4 százalékos, valamint a HP 1,4 százalékos esése húzza lejjebb.

Forrás: [origo]