A bankok már vonják a csekkadót

2013.01.02. 17:38

Január első napján életbe lépett a tranzakciós illetékről szóló jogszabály, a bankok ezért megkezdték annak beszedését - tájékoztatta a bankszövetség az MTI-t. Minden átutalás és kártyás vásárlás után 2 ezrelék, a készpénzfelvétel után 3 ezrelék folyik az államkasszába.

A magyar bankszektor a törvényi előírásoknak megfelelően 2013. január elsejével megkezdte a tranzakciós illeték beszedését - közölte a Magyar Bankszövetség.

A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény az idei év első napján lépett hatályba. A jogszabály szerint a tranzakciós illeték általános mértéke 2 ezrelék, a készpénzfelvételé pedig 3 ezrelék az év elejétől. A közös - például házastársi - tulajdonú számlák közti pénzmozgás után nem kell illetéket fizetni. 

A bankszövetség álláspontja szerint a különböző terhelés elősegíti, hogy a fizetésforgalom a gazdaság egésze szempontjából hatékonyabb elektronikus csatornák felé terelődjön.

A tranzakciós illeték átvállalásáról, illetve továbbhárításáról minden bank egyedileg döntött - fűzte hozzá a szövetség. A piac szabályai érvényesülnek, a törvényszerűségek eltérő megoldásokat eredményeztek - hangsúlyozta Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője. Ilyen általános mértékű, magas kulccsal bevezetett tranzakciós adó máshol nem jellemző, így reális kockázata van annak, hogy egyes, nagy pénzforgalmú ügyfelek tranzakcióikat külföldre viszik - fűzte hozzá.

A bankok már az október végén, november elején közzétett hirdetményeikben jelezték, hogy beépítették díjaikba a tranzakciós illetéket, vagyis magánszemélyek esetében a nagy ügyfélkörrel rendelkező kereskedelmi bankok kivétel nélkül áthárítják ezt a költséget az ügyfelekre.