Bizarrul hangzik, pedig nem az: vegyél afrikai részvényt!

Vágólapra másolva!
Remek kilátásokkal rendelkezik a közel-keleti és észak-afrikai régió (MENA) a világhírű Mark Mobius nevével fémjelzett Franklin Templeton alapkezelő szerint, mivel a következő tíz évben a felhalmozott olajpénzekből jelentős beruházások valósulhatnak meg, melyek a gazdaságaik bővüléséhez vezethetnek. Így az alapkezelő szakemberei szerint az utóbbi időben a feltörekvő részvénypiacokat alulteljesítő MENA régió a következő években nagymértékben felülteljesítővé válhat.
Vágólapra másolva!

A legendás feltörekvő piac befektetési guru, Mark Mobius nevével fémjelzett Franklin Templeton befektetési alapkezelő szerint a közel-keleti és észak-afrikai részvények jelentősen felülteljesíthetik a feltörekvő országok piacait a magasabb osztalékok ígérete és a térség gazdaságának fellendülése által. A befektetők hozaméhsége ugyanis ezekre a papírokra irányíthatja a befektetők figyelmét. A fejlett piacokon megfigyelhető rekordalacsony kamatlábak újra előtérbe hozhatják a magas hozammal kecsegtető MENA piacokat, melyek az utóbbi időszakban alulteljesítették a többi feltörekvő térséget, mivel többek között a két évvel ezelőtti Arab Tavasz és a dubai-i adósságválság elijesztette a külföldi befektetőket ezekről a piacokról.

A fordulat viszont azért is közel lehet, mert több mint 1000 milliárd dollárt fektetnek be a felhalmozott olajpénzekből ebben a térségben a következő tíz évben, melyből többek között utakat, iskolákat építenek Szaúd-Arábiában és stadionokat a 2022-es futball-világbajnokságot rendező Qatarban.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a szaúdi tőzsde egyes vélemények szerint be is kerülhet az MSCI indexcsalád feltörekvő piacokat tömörítő kosarába, valamint, hogy a Közel-Kelet és Észak-Afrika gazdaságai 3,6 százalékos bővüléssel számolhatnak 2013-ban az IMF szerint, ami háromszor nagyobb a fejlett világ fejlődésénél, akkor belátható, hogy a MENA régió (Middle East and North Africa) valóban pozitív kilátásokkal kecsegtethet a jövőben. Ezek az országok azért is előnyösek lehetnek, mert alacsony adóssággal és bőséges tartalékokkal rendelkeznek.

A szaúdi Tadawul index értékének alakulása (pont)