Vágólapra másolva!
Lefelé csordogálnak az európai részvényindexek a fiscal cliff ideiglenes megoldása miatti hurráhangulat elmúltával, amivel a piacok korrigálják a tegnapi nagyobb ralijukat. A befektetők kitörő jókedve csak átmeneti lehetett tegnap, ugyanis az amerikai kiadáscsökkentési és adósságplafon emelésről szóló tárgyalások visszahozhatják majd a nyugtalanságot a börzékre. Ezt bizonyíthatja, hogy a tengerentúli költségvetési problémákra kötött időn túli egyezség miatti jó hangulatnak mára már nyoma sincs a tőzsdéken.Itthon a BUX-nak viszont sikerült javítania, és már csak minimálisan a tegnapi záróértéke alatt mozog a Richter emelkedésének közönhetően. A hangulat javulását segítheti a sikeres állampapír aukció, ahol nagy érdeklődés mellett adtak túl a 12 hónapos diszkontkincstárjegyeken. Amerikában is vége lehet a nagyobb ralinak, a határidős indexek alapján 0,1-0,2 százalékos pluszban nyithatnak ma a tengerentúli piacok.  
Vágólapra másolva!

Kapaszkodik a BUX

Visszakapaszkodott a nyitás után mínuszaiból a magyar részvényindex, mely délben már csak minimálisan mozog tegnapi záróértéke alatt. A BUX 0,03 százalékos mínuszban mocorog, amivel felfelé lóg ki a sorból régiós társai közül.

Forrás: [origo]

A hazai benchmarkot a Richter és a Magyar Telekom kisebb emelkedése segítheti, a gyógyszergyártó cég papírjai 0,9 százalékos, míg a telekomcégé 0,3 százalékos pluszban találhatóak.

Ezzel szemben a MOL nem tud javítani, és továbbra is 0,6 százalék körüli mínuszban forog. Az OTP nem mutat nagyobb elmozdulást, mindössze 0,1 százalékos pluszban forog, míg az Egis 1 százalékos eséssel tartja a negatív tartományban a BUX-ot.

Forrás: [origo]

A forint nem tud erősödni, és tartja a 291,5-ös szintet az euróval szemben, míg a dollár/forint kurzusa egyre feljebb kerül, már 222,6 körül jár. Egy svájci frankért pedig

EURHUF

Forrás: [origo]

Kapósak voltak a magyar állampapírok

2,5-szeres érdeklődés mellett értékesített 75 milliárd forintnyi 12 hónapos diszkontkincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ a mai aukcióján, ahol az átlaghozam 5,3 százalékon alakult, ami 8 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti aukción kialakult átlaghozamnál, de 5 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Forrás: [origo]

Kezd lemaradni a spanyol IBEX

Tovább tart a lecsorgás az európai piacokon, és a vezető részvényindexek egyre lejjebb kerülnek az amerikai költségvetési problémák ideiglenes megoldása miatti eufória elmúltával. A befektetők a felemás egyezség létrejöttével nem nyugodhatnak meg, ugyanis a főbb problémákat az nem oldotta meg, csak elodázta azokat. Az adósságlimit megemelését és a kiadáscsökkentést célzó tárgyalások ugyanis még hátra vannak, melyek a következő időszakban hasonló nyugtalanságokat idézhet elő, mint az év végén a fiscal cliff egyeztetések.

A jó hangulatot a kedvezőbb makroadatok sem tudták meghozni, ugyanis kedvezően alakultak a decemberi munkanélküliségi adatok. Németországban a vártnál kisebb mértékben, csak 3000 ezer fővel nőtt a munkaeőrpiacon kívüli személyek száma az előzetesen prognosztizált 10 ezer helyett. Így a német munkanélkülküliségi ráta továbbra is 20 éves mélypontján, 6,9 százalékon áll.

Spanyolországban pedig július óta először csökkent a munkanélküliek száma, decemberben 1,2 százalékkal kevesebben voltak azok, akiknek nem volt munkájuk.

Európában így a tegnapi nagy rali kisebb korrekciójaként 0-1,1 százalék közötti mínuszokat lehet látni. A spanyol IBEX kilóg a sorból 1,1 százalékos gyengülésével, melyet az Iberdrola 4,9 százalékos gyengüléssel húz lejjebb. A megújuló energiával foglalkozó vállalat részvényei szintén a tegnapi emelkedésüket korrigálhatják, ami azután következett be, hogy tegnap a cég bejelentette, 350 millió euróért eladja Franciaországban lévő szélerőműveit.

Forrás: [origo]

A német DAX 0,3 százalékkal került lejjebb, amiben többek között a K+S 4 százalékos esése játszik szerepet, mivel a Citigroup vételről semlegesre minősítette le a vállalat papírjait. Ezen kívül a ThyssenKrupp 1,7 százalékos, valamint a Commerzbank másfél százalékos gyengülése is csak lefelé húzza a német indexet.

A Next kiskereskedelmi lánc papírjai nagyobb megugrással reagáltak a cég bejelentésére, mely szerint a társaság 2012-es nyeresége 611-625 millió font között alakulhat a korábban jelzett 590-620 millió font helyett. A részvények így már 2,2 százalékos pluszban forognak a londoni tőzsdén.

Next árfolyama (FTSE, font)

Forrás: [origo]