Váratlanul sokan találtak munkát Amerikában

Vágólapra másolva!
A várakozásoknál lényegesen magasabb foglalkoztatottsági adatot tettek közzé a tengerentúlon, az ADP adatai szerint a várt 140 ezer helyett 215 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma. A lecsorgást mutató határidős indexek minimálisat ugrottak a hírre. A heti munkanélküli segélyek száma kisebb csalódást keltett, de nem mondható igazán extrémnek.
Vágólapra másolva!

14:30 - Kicsit gyengébb a heti adat

A korábban közzétett kedvező havi foglalkoztatottsági adattal némileg ellentétes a heti új munkanélküli segélyek száma, a várt 360 ezer helyett 372 ezren folyamodtak új segélyért a december 29-én lezárult hét nap során. Az egy héttel korábbi adatot 350 ezer főről 362 ezer főre korrigálták, a változás tehát a várakozásoknak megfelelően 10 ezer fő volt.

A heti munkanélküli segélyek száma nem lóg ki lényegesen az elmúlt hónapok tendenciájából, egyedül a Sandy hurrikán pusztítása miatt láthattunk jelentősebb megugrást a segélyért folyamodók számában tavaly novemberben, egyébként 2011 vége óta körülbelül 360 és 395 ezer között ingadozik a heti mutató. A piac valószínűleg inkább a tegnapi rali korrekciójával van elfoglalva, a heti munkanélküliségi adat jelentősége kisebb, főleg a kedvező ADP adat mellett.

14:15 - Jobban nőtt a foglalkoztatottság, mint hitték

215 ezer fővel nőtt az amerikai foglalkoztatottak száma az ADP imént közölt adatai szerint decemberben, miközben az elemzői várakozások 140 ezer fős bővülésről szóltak. Az amerikai határidős indexek az európai hangulattal összhangban pár tizedszázalékos csökkenéssel várták a mai makroadatot, de a pozitív meglepetés hatására nulla közelébe ugrottak vissza.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ugyanakkor az ADP által közzétett havi adatok a decemberi, erőteljes szezonális hatások miatt az átlagosnál gyengébb előrejelzője a hivatalos "non-farm payroll" (NFP), azaz mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számáról szóló adatközlésnek. Az amerikai munkaügyi minisztérium az NFP adatot holnap teszi közzé, a költségvetési szakadék körüli bizonytalanság mellett valószínűleg erre fognak még odafigyelni a befektetők holnap.