Vágólapra másolva!
Úgy néz ki eddig tartott az amerikai költségvetési problémák ideiglenes megoldása miatt hurráhangulat a külföldi piacokon, ugyanis az ázsiai börzék kisebb korrekciója után az európai tőzsdék is megnyugodtak a tegnapi nagy rali után. A vezető részvényindexek lefelé kezdtek csorogni nyitás után, és a befektetők figyelmét ezen túl újabb tényezők, a tengerentúli kiadáscsökkentési és adósságlimit tárgyalások köthetik le. Itthon a BUX szintén lefelé indult el, és kissé nagyobb veszteségeiben többek között a MOL esése játszik szerepet.Olvassa el reggeli amerikai és ázsiai piaci összefoglalóinkat is: Soha nem ugrott még ekkorát a Dow az év elején
Vágólapra másolva!

Korrigál a BUX a MOL vezetésével

Európához hasonlóan a BUX is korrigálni kezdte tegnapi nagyobb emelkedését, a hazai részvényindex már 0,5 százalékos mínuszt szedett össze nyitás után, amivel kissé alulteljesíti régiós társait.

A piaci rosszkedvet csak fokozhatja, hogy a Magyar Hírlap információi szerint márciustól újabb tíz százalékos rezsicsökkentés jöhet, ami újabb jelentős terheket jelentene az energiaszolgáltatóknak.

Forrás: [origo]

A hazai részvényindex esését főleg a MOL gyengülése okozza, az olajpapír jelentősen korrigálni kezdte tegnapi erősödését, és már 0,9 százalékot veszített értékéből.

A többi főbb papír egyelőre nem mutat nagyobb elmozdulást, a Richter 0,1 százalékos, az OTP 0,2 százalékos, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékos mínuszban mocorog. A telekomcéggel kapcsolatos hír, hogy a társaság idén kinevezett műszaki vezérigazgató-helyettese, Walter Goldenits nem rendelkezik Magyar Telekom részvénnyel a cég bejelentése szerint.

Forrás: [origo]

A kisebb vállalatok papírjai közül az E-Star 1,5 százalékos mínuszba került, míg a cég körül olyan hírek láttak napvilágot, hogy a kötvényesek által várt 500 millió forintos tökeemelés helyett csak 50 millió forintos emelésről döntöttek a vállalat vezetői, amivel valószínűleg nem jön létre a csődegyezség.

A forint újra kisebb gyengülést mutat a főbb devizákkal szemben, az euróval szembeni kurzusa már a 291,5-ös szint felett található, míg a dollár/forint árfolyama 221,6 körül, a svájci franké pedig 241 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Lefelé csorog Európa

Alábbhagyott a tegnapi nagyobb lendület ma az európai piacokon, ahol a vezető részvényindexek kissé tegnapi záróértékük alatt tartózkodnak nyitás után. A megnyugvás és a korrekció jelei már az ázsiai börzéken is mutatkoztak, ami így Európát is utolérte, és ezzel úgy néz ki vége az amerikai költségvetési problémák ideiglenes megoldása miatti hurráhangulatnak.

A befektetők figyelme ezek után minden bizonnyal az amerikai kiadáscsökkentési és az adósságlimit tárgyalások felé fordulhat, ami a közeljövőben szintén aggaszthatja a piacokat. Megegyezés hiányában ugyanis majd a tengerentúli állam finanszírozási képessége is leállhat az adósságplafon elérése miatt.

Forrás: [origo]

Az európai piacokat többek között az autógyártók húzhatják lejjebb, melyeknek kifejezetten rossz hír, hogy 33 éves mélypontra zuhant az olasz autóipar. Az eladott gépjárművek száma 19,9 százalékkal csökkent 2012-ben egy év alatt. Így a Fiat 0,4 százalékos, a Volkswagen 0,3 százalékos, míg a Renault fél százalékos mínuszban tanyázik.

A német DAX távolodni kezdett négy és féléves csúcsától, és 0,2 százalékos mínuszában többek között a Commerzbank 1,2 százalékos, valamint a ThyssenKrupp és a Deutsche Post 1 százalékos esése játszik szerepet.

Ma délelőtt érdemes lesz figyelni a német munkanélküliségi ráta alakulására, ami megmozgathatja a piacokat.