Öt éves csúcsra növekedett az eladott autók száma tavaly, az Egyesült Államokban. Az elemzők továbbra is optimisták, évtizedek óta nem látott bővülést remélnek a 2013-as évtől.

13,4 százalékkal több autót adtak el, mint tavaly az Egyesült Államokban. Összesen 14,5 millió gépjármű került értékesítésre, ami 2007 óta a legjobb számot jelenti az Államokban. A megugró kereslet a javuló amerikai makrogazdasági környezetnek és a megnövekedett hitelkínálatnak köszönhető.

A 2012-es hasonló növekedést a piacon 1984 óta nem tapasztaltak, többek között ennek tudható be az is, hogy az elemzői optimizmus nem hagy alább, jövőre 15,1 millió eladott autóval számolnak a Bloomberg által megkérdezett iparági szakértők.

Vállalati szinten a legtöbb gépkocsi-adásvételt a General Motors bonyolított le, szám szerint 2,5 milliót. Ennek ellenére esett rég látott mélypontra a GM részesedése a piacon, 1924 óta most adta el a legkevesebb autót a versenytársakhoz képest. Kurt McNeil, a társaság alelnöke ettől függetlenül optimista, szerinte rekord szintekre duzzadhat jövőre az értékesítés volumene az USA-ban, ezzel párhuzamosan pedig a GM része is szépen bővülhet.

Az elemzőket meglepni igazán a Ford és a Chrylser tudta, jóval jelentősebben bővült a két társaság eladási volumene, mint ahogyan azt az előzetes várakozások prognosztizálták. 2011-hez képest 10 százalékkal erősödtek az értékesítések, 2008 óta nem volt ilyen jó éve a Ford személygépjárműinek.

Ford (NYSE)

Emellett a Volkswagen és a BMW tudott relevánsan gyarapodó számokat közzétenni. Előbbi több mint megduplázta 2009-es eladásait, bajor gyártmányú autókból pedig 14 százalékkal több fogyott tavaly, mint 2011-ben.