Richter: Halálkereszt teheti tönkre az emelkedést

Vágólapra másolva!
Egy rendkívül negatív jelzés rajzolódhat ki rövidesen a Richter napi grafikonján. Az 50 napos mozgóátlag felülről készül metszeni a 200 napos mozgóátlagot úgy, hogy az árfolyam ezen szintek alatt van. A formációt halálkereszt jelzésnek nevezik a szakzsargonban. Hosszabb távon is negatív üzenete lehet mozgásnak a nagyobbik hazai gyógyszergyártó papírunk esetében.
Vágólapra másolva!

A novemberi 41 000 forintos szintekről szűk egy hónap leforgása alatt 35 400 forint környékéig zuhant vissza a Richter kurzusa, mivel a részvény kikerült az MSCI Hungary indexből. Emiatt komoly eladói nyomás bontakozott ki a papír esetében.

December során az árfolyam 35 400 fölött tudott maradni, és a részvény meg is indult felfelé. Egészen az 50 napos és a 200 napos mozgóátlag környékéig jutott el. Jelenleg is itt motoszkál a Richter.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat.


Ugyanakkor hosszabb távon egy rendkívül negatív technikai formáció, a halálkereszt rajzolódhat ki a grafikonon. Az 50 napos mozgóátlag készül felülről metszeni a 200 napos mozgóátlagot úgy, hogy az árfolyam ezen szintek alatt tartózkodik. Érdemes azt is észre venni, hogy a mozgóátlagok is elkezdtek csökkenő irányba haladni, ami további negatívumként szolgálhat.

Ha emiatt esni kezdene a papír, akkor nem zárhatjuk ki, hogy 35 400 forint környékéig bezuhan.

Az indikátorok ellenben optimista képet festenek, hiszen december első fele óta vételi szignált mutat az MACD, míg az RSI emelkedő pályán tartózkodik.

Richter

Forrás: [origo]