Hullámvasútra került a forint

Vágólapra másolva!
A forint napközben jelentősen gyengült a vezető devizákkal szemben, ám délutánra az esés jelentős részét le tudta dolgozni a hazai deviza.
Vágólapra másolva!

A reggeli 290,5 körüli árfolyamról 293-as szintre került napközben az euró/forint jegyzése, délutánra azonban vissza tudott kapaszkodni 291 közelébe a hazai deviza. A feltörekvő piaci devizák erősödni tudtak, a részvények pedig szárnyaltak, miután az Egyesült Államok politikusai gondoskodtak arról, hogy az ország ne zuhanjon bele a költségvetési szakadékba. A forint azonban nem tudott profitálni a kedvező globális hangulatból, pedig a hazai devizát támogatta az is, hogy az euró erősödött a dollárral szemben.

A zöldhasú gyengülése általában a forint erősödésével jár együtt. A dollár esése is a kockázatvállalási hajlandóság emelkedésére mutatott rá, az elmúlt napok eseményei alapján azonban úgy tűnik, hogy a kedvező globális hírek csak mérsékelten hatnak a forintra, míg a negatív események azonnal meglátszanak az árfolyamon.

A forintot az sem segítette, hogy délelőtt gyenge feldolgozóipari adat érkezett. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság adatai szerint a feldolgozóipari Beszerzési Menedzser Index decemberben 48,9 pontra esett, ami 3,2 százalékpontos csökkenés egy hónap alatt. Az 50 pont alatti érték a feldolgozóipar zsugorodását jelenti.

A kedvezőtlen makrogazdasági adat mellett az sem segíti a forinteszközöket, hogy tart a Magyar Nemzeti Bank kamatvágási ciklusa, és azt sem lehet tudni, hogy ki váltja tavasszal Simor Andrást a jegybank élén. Esélye van Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a pozíció betöltésére, akinek a nevéhez fűződik az unortodox fiskális politika. Ha Matolcsy kerülne a jegybank élére, akkor a monetáris politikában is unortodox eszközöket vezethetne be.

Mindez óvatosságra inti a piaci szereplőket a forinttal kapcsolatban, és az sem jelent sok jót, hogy a hazai deviza továbbra is a fontos technikai szintnek számító 200 napos mozgóátlag felett tartózkodik, ami a 287-es szint közelében húzódik.

"Mivel a 290-es támasz továbbra is kitart, nem kizárt, hogy folytatódik a gyengélkedő időszak" - írta Balogh Balázs. Az XTB Magyarország piaci elemzője szerint most mutatkozhat meg a kamatcsökkentési sorozat hosszú távú hatása. Szerinte technikai megálló a 295-ös szint lehet.