Profitrealizálás miatt ereszkednek az ázsiai börzék

Vágólapra másolva!
A külföldi tőzsdék év eleji remek teljesítménye után felemásan indult a hét az ázsiai piacokon. A befektetők valószínűleg zsebre rakják a múlt heti nyereségeket, ami enyhe mínuszokat okoz a börzéken. Így a részvényindexek lefelé ereszkednek, a japán Nikkei viszont régiós társainál kissé nagyobb esést mutat be, amivel korrigálja az elmúlt időszak nagyobb emelkedését, és 22 hónapos csúcsáról mászik vissza. A héten a piaci hangulatot a kedden kezdődő amerikai gyorsjelentési szezon határozhatja meg. Az amerikai részvényindexek is több hónapos csúcsaik közeléből várják a mai nyitást, melyek kiváló teljesítményt produkáltak az elmúlt héten. A pénteki mérsékelt emelkedések után az S&P 500 2007 óta a legmagasabb záróértékén fejezte be a kereskedést. Az enyhe ázsiai gyengülés Európában is lefelé indíthatja el az indexeket, melyek a határidős indikációk alapján néhány pontos mínusszal startolhatnak.
Vágólapra másolva!

Lefelé csúszik Ázsia

Nem mutatnak határozott irányt az ázsiai részvényindexek, melyekre a japán Nikkei kivételével ma inkább a lecsorgás a jellemző. A befektetők valószínűleg profitrealizálást hajtanak végre az elmúlt napok nagyobb ralija után. A japán részvényindex 22 hónap körüli csúcsáról ereszkedett vissza, míg egyedüli kivételként a kínai Shanghai Composite található minimális pluszban.

Az amerikai költségvetési problémák ideiglenes elmúltával a következő napokban kezdődő tengerentúli gyorsjelentési szezon adhat majd irányt a börzéknek.

Forrás: [origo]

Nikkei 225 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Kezdődik a gyorsjelentési szezon

Amerikában ragyogó hetet hagytak maguk mögött a piacok, többek között az amerikai költségvetési problémák ügyében megszületett felemás egyezség 5 éves zárócsúcsára hajtotta az S&P 500 indexet. A év eleji eufórikus hangulatnak viszont valószínűleg vége, amire már a múlt hét végén is láthattunk jeleket, tekintve, hogy a Fed utalásokat tett monetáris politikájának szigorítására.

Ez azt jelenti, hogy idő előtt vége lehet a néhány hete bejelentett, kibővített eszközvásárlási programjának. A pénteki munkaerőpiaci adatok viszont adhatnak némi reményt, mivel a munkanélküliségi ráta nem a várt ütemben csökken, így a főleg ehhez a mutatóhoz kötött likviditásbővítésnek még bőven lehet tere.

A héten valószínűleg az Alcoa számaival a keddi piaczárás után kezdődő gyorsjelentési szezon határozhatja meg a befektetők hangulatát. Az indexek a pénteki mérsékelt emelkedés után több hónapos csúcsaik közelében várják a hétfői nyitást. Ma fontosabb makroadat nem várható, így a piaci szereplők a már említett gyorsjelentési szezon kezdetére fókuszálhatnak majd.

Pénteken még pozitív meglepetést okozott az ISM szolgáltatói beszerzési menedzserindex, mely a novemberi 54,7 pontról 56,1 pontra hízott, miközben csak 54,2 pontos értékre számítottak az elemzők. A gyáripari megrendelések novemberi alakulása nem mutatott változást havi alapon novemberben, így az adatokra már nem reagáltak érdemben a piacok.

S&P 500 index értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Pénteken az S&P 500 szektorai közül a pénzügyi és a nyersanyag cégek papírjai mozogtak a legjobban, míg ezzel szemben a technológiai vállalatok többek között a legnagyobb komponensű Apple 2,8 százalékos zuhanása miatt lemaradtak a mezőnytől.

Forrás: [origo]

Az Exxon Mobil papírjai fél százalékot emelkedtek, hozzájárulva az energiai szektor több mint 1 százalékos erősödéséhez. A vállalattal kapcsolatos hír, hogy Kanada partjainál hoz létre olajtermelő platformot a cég, melynek összköltsége 14 milliárd dollárt tehet ki. A terület olajtartaléka 700 millió hordó körül lehet, a kitermelés pedig 150 ezer hordó lehet naponta, ha elkészül a platform. 2017-től lehet számítani termelés megkezdésére.