Vágólapra másolva!
Ázsiához és Amerikához hasonlóan Európában is folytatódik a tegnap megkezdett korrekció a tőzsdéken, amiben a ma kezdődő amerikai gyorsjelentési szezon előtti kivárás is szerepet játszhat. A vártnál rosszabb német külkereskedelmi adatok csak ronthatják a helyzetet, mivel az import és az export novemberi alakulása kellemetlen meglepetést okozott. Itthon kicsivel a tegnapi záróértéke felett indította a napot a BUX, amely továbbra sem hajlandó korrigálni az elmúlt két kereskedési nap felülteljesítését. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Folytatódik a gyengülés Ázsiában
Vágólapra másolva!

Csökkenhet a bankadó a Bankszövetség elnöke szerint

Mérsékelt pluszal kezdte a napot a magyar részvényindex, amivel továbbra sem hajlandó korrigálni azt, hogy az utóbbi két kereskedési napon felülteljesítette régiós társait. A BUX 0,1 százalékkal került feljebb, amivel a cseh PX indexel együtt újra kiemelkedik a szomszédos piacok közül.

Egyelőre nem rontotta el a hangulatot a pocsék hazai ipari termelési makroadat, mely szerint az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal esett vissza egy év alatt Magyarországon.

Ezen túl vizsgálatot indít a pénzügyi jogok biztosa a tranzakciós illetékkel kapcsolatban, miután véleménye szerint is a bankok teljes mértékben áthárítják ügyfeleikre az új terhet - írja az MTI. Idén a kormány 340 milliárd forintot vár a tranzakciós illetékből, ebből 260 milliárd a bankokat, 80 milliárd pedig az államkincstárt érinti.

Továbbá Gyuris Dániel, a Bankszövetség megbízott elnöke az Index.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy 2014-től alacsonyabb lehet a bankadó. Véleménye szerint reális a veszélye annak, hogy a tranzakciós illeték bevezetése miatt külföldre vándorol a magyarországi pénzforgalom egy része.

Forrás: [origo]

A BUX-ot az OTP 0,4 százalékos, és a MOL 0,3 százalékos emelkedése segítheti. Az olajpapír egyelőre úgy néz ki folytatja útját felfelé a tegnapi nagyobb erősödése után. Rajtuk kívül a Richter enyhén a tegnapi záróértéke alatt mocorog, míg az Egis 0,3 százalékot drágult. A Magyar Telekom viszont folytathatja kisebb korrekcióját az elmúlt hetek nagyobb emelkedései után, és már 0,3 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A forint nem mutat jelentős elmozdulást egyelőre a főbb devizákkal szemben, az euróval szembeni kurzusa 291,6 körül, a dolláré 222,4-nál, a svájci franké pedig 241,3 nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Német-görög elnöki találkozó Berlinben

Az ázsiai és amerikai tőzsdékhez hasonlóan Európában is a lefelé vették az irányt a vezető részvényindexek, amivel folytatódhat az év eleji nagyobb emelkedések utáni korrekció. A befektetők vélhetően nem mernek jelentősebb vételi pozíciót felvenni a ma kezdődő amerikai gyorsjelentési szezon előtt.

Ezen túl a hangulatot az is elronthatja, hogy a vártnál jóval nagyobb volt az eurózóna húzóágazatának számító Németországban az export és az import visszaesése. Novemberben az előzetesen várt fél százalékos csökkenés helyett 3,4 százalékkal esett vissza a kivitel, míg az import a prognosztizált fél százalékos bővülés helyett 3,7 százalékot zuhant. Az ország kereskedelmi mérlege viszont 17 milliárd eurós többletet mutat novemberben, ami 1,2 milliárd euróval magasabb a várt 15,8 milliárdnál.

Továbbá újra fókuszba kerülhet az eurózóna adósságválsága, melyre Angela Merkel német kancellár és Antonis Samaris görög miniszterelnök ma berlini találkozója irányíthatja rá a figyelmet, ahol az érintettek átbeszélik, Görögország hogy halad a deficitcsökkentő intézkedésekkel. Ez az utolsó megbeszélésük a zóna pénzügyminisztereinek január 21-i csúcstalálkozója előtt, ahol majd az is el fog dőlni majd, hogy a déli ország megkapja-e a következő mentőcsomag részletet 12 milliárd euró értékben, ami a deficitcsökkentési folyamat sikerétől is függ.

Így 0,1-0,5 százalékkal csúsztak lejjebb az irányadó részvényindexek. A leggyengébben a spanyol IBEX teljesít, melyet többek között az Inditex 3,1 százalékos esése húz lejjebb.

Forrás: [origo]

A francia CAC 40 0,2 százalékos mínuszában a Peugeot-Citroen 1,3 százalékos gyengülése is szerepet játszik. Az autógyártóval kapcsolatos hír, hogy a francia kormány azt szeretné, hogy a Peugeot a cég vásárolja meg az Opelt a General Motorstól a Le Monde újság névtelen forrásokból származó információi szerint. A tranzakció után jobban fel tudná az autógyártó venni a versenyt a Volkswagennel a hír szerint.

A német makroadatokon túl délelőtt kerül nyilvánosságra az eurózóna decemberi gazdasági bizalmi indexe, a novemberi kiskereskedelmi forgalom alakulása, valamint a novemberi munkanélküliségi ráta is.