Tankönyvre is lesz Erzsébet-utalvány

Vágólapra másolva!
Újfajta Erzsébet-utalványokat vezetnek be január 15-től. A magyar cégek közel fele biztos, hogy megtartja idén is a cafeteria-keretet, és csak 16 százaléknál nem volt és nem is lesz ilyen juttatás.
Vágólapra másolva!

Utalványcsaláddá bővül az Erzsébet-utalvány - jelentette be Kocsmár Kornél, az Erzsébetet forgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója a Kafetéria 2013 konferencián. Megmarad az étkezési Erzsébet-utalvány, amely meleg- és hideg-étel vásárlásra használható, de újfajta utalványokat is létrehoznak, amelyeket január 15-től lehet igényelni

Jön az iskolai utalvány, amely többek közt tankönyvre, tanszerekre vagy iskolai ruházatra fordítható majd. Felhasználni viszont csak az iskolakezdés előtti 60. naptól lehet majd. A szabadidő Erzsébet-utalvány sporteseményekre és kulturális szolgáltatásra lehet majd felhasználni. Múzeumok,színházak, cirkuszok, zenei előadásokra és más eseményekre váltható be.

Létrehozzák az ajándék Erzsébet utalványokat is. Ezek széles körben használhatók, azonban Kocsmár Kornél azt mondta, úgy értelmezték a jogszabályokat, hogy élelmiszerre ebből nem lehet költeni. Vásárolható azonban elektronikai cikk, bútor és sok más termék.

Átlag 250 ezer

Dara Péter a DEVISE Hungary kutatását ismertette, amelyet több mint 500 kis-, közepes- és nagyvállalat megkérdezésével készítettek. A legelterjedtebb béren kívüli juttatás az Erzsébet-utalvány, amelyet csak a cafeteriát adó nyilatkozók 19 százaléka nem használ. (71 százalék SZÉP-kártya vendéglátás, 65 százalék szálláshely, 64 százalék rekreáció. Szintén 64 százalék az egészségpénztár és az önsegélyező pénztár aránya.)

A cégek közel fele látta úgy a helyzetét, hogy átlagos év volt (49 százalék), 17 százalék jónak, kétszer annyian (34 százalék) pedig rosszként látta.

A megkérdezettek többsége tervez ugyan béremelést, de az átlagos mérték nem éri el a jövő évre várható inflációt, így a bér értéke csökken. 31 százalék nem tervez emelést, 19 százalék nem döntött még, 2 százalék bércsökkentést tervez. 48 százalék fog emelni egységesen vagy válogatva a dolgozók közt.

A béren kívüli juttatásokat 42 százalék megtartja, 21 százalék viszont még nem döntött. 16 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem is volt, és nem is lesz, 11 százalék növeli a keretet, 5 százalék tervezi bevezetni, 3 százalék csökkenti, 2 pedig teljesen megszünteti. Az átlagos cafeteriakeret 251 887 forint lesz a felmérés szerint.

A cégek nyilatkoztak arról is, hogy miért adnak béren kívüli juttatást, és több választ is megjelölhettek. 66 százalékuk ad azért, mert olcsóbb, mint a bér, 55 százalék pedig egyszerűen azért, mert elvárják a dolgozóik. 41 százalék használja motivációs eszközként, 22 százalék pedig a társadalmi felelősségvállalás miatt.

Üdülésre megy

Európa egyik leghatékonyabb szociális programja az Erzsébet-program - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter felszólalásában. A miniszter elmondta, hogy tavaly 2 milliárd forintot költöttek szociális üdültetésre, 2013-ban pedig 2,5 milliárdot terveznek. 1,4 milliárd forint megy gyerekek táboroztatására, 1,1 milliárd forint pedig felnőttekére (belügyi-, egészségügyi-, honvédelmi-, MÁV-dolgozók, fogyatékosok, nagycsaládosok, nyugdíjasok).

Guller Zoltán az Erzsébet-program kormánybiztosa hozzátette, hogy 2012-ben az Erzsébet-utalványokból származó bevétel felét költötték a szociális nyaraltatásokra. Az idénre tervezett 2,5 milliárdot növelheti, ha a cégek többet adnak a dolgozóknak - mondta Guller Zoltán. A pályázatokon mindenki kap támogatást a keret erejéig, aki jogosult, viszont minden esetben kell önerő is: pályázattól függően minimum 1000, legfeljebb 10 000 forint