Levágnák a Vodafone aranytojást tojó tyúkját

Vágólapra másolva!
Újra hangot adott régi vágyainak a Verizon Communications vezérigazgatója, amikor a Wall Street Journal-nak adott nyilatkozatában kifejtette, cége szívesen megvásárolná a Vodafone részesedését a közös vállalatukban, a Verizon Wireless-ben. A Verizon Communications régóta feni a fogát a Vodafone 45 százalékos tulajdoni hányadára, amitől viszont az angol leányvállalat nem valószínű, hogy megválik, tekintve, hogy az amerikai drótnélküli eszközök piaca adja a nyereségük több mint felét. 
Vágólapra másolva!

A Verizon Communications vezérigazgatója egy interjúban arról beszélt, elképzelhető, hogy az amerikai társaság kivásárolja a Vodafone-t a Verizon Wireless-ből, ami az egyik legnagyobb vállalati üzlet lenne a megvalósulása esetén. Lowell McAdam a Wall Street Journalnak elmondta, cége évek óta hangoztatja, hogy örömmel lennének egyedüli tulajdonosok a Verizon Wireless leányvállalatukban, melyben a Vodafone-nak 45 százalékos részesedése van, a Verizon Communications pedig a maradék 55 százalékot birtokolja.

A társulás 2000-ben alakult, ami akkor lehetővé tette, hogy a két résztulajdonos megossza a költségeket és eszközöket egymás között, amikor a drótnélküli kommunikáció piaca még viszonylag új volt. Most, hogy a közös gyermek, a Verizon Wireless a legdinamikusabban fejlődő társasággá vált a piacon, az osztozkodás kényelmetlenné vált. Emiatt 2006-ban a Verizon Communications már egyszer megpróbálta kivásárolni a Vodafone-t, ami akkor nem sikerült.

Az angol és amerikai telekommunikációs vállalat befektetői régóta a leánycég jövőjéről spekulálnak, különösen azóta, hogy a Vodafone bejelentette, minden olyan érdekeltségétől meg kíván válni szerte a világban, amiket nem kontrollál. Ezen túl a két cég között gyakori vita a Verizon Wireless osztalékának mérete és időzítése.

Azóta folyamatosan olyan javaslatokat lehet hallani, hogy talán szélnek kéne ereszteni a kapcsolt vállalkozást, melyet a Verizon Communications venne meg. Az ár viszont egy újabb probléma lehet, tekintve, hogy egyes elemzők szerint a Vodafone 100 milliárd dollárt is kérhetne a részvényekért.

McAdam szerint a Verizon van elég erős a kivásárlás véghezviteléhez, melynek megvalósítása számos módon elképzelhető, és a lehetőségét mindig kiemelt figyelemmel követik. Elemzők szerint viszont a Vodafone egyelőre nem fog megválni részvénypakkjától. Annál is inkább mert a világ második legnagyobb telekommunikációs vállalata számos problémától szenved Európában, és szinte egyedüli növekedési forrásuk az amerikai Verizon Wireless. Az európai ügyfelek egyre kevesebbet költenek mobiltelefonálásra, így a tengerentúli kapcsolt társaság adta működési profitjuk több mint felét a tavalyi év első felében is.

A hírre mindenesetre jelentősen nekiindultak a Vodafone papírjai, melyek 2,5 százalékos pluszban forognak.

Vodafone (LSE)

Forrás: [origo]