Ötmilliós ajándékot kapott egy devizahiteles

Vágólapra másolva!
Ötmillió forinttal járult hozzá egyik ügyfele ötmilliós előtörlesztéséhez a francia BNP Paribas magyarországi érdekeltsége. A díjmentes végtörlesztési ajánlat korántsem általános, de hasonlóval már másokat is megkörnyékeztek. Több jel is arra utal, hogy a BNP végleg kivonulna innen.
Vágólapra másolva!

Szokatlan ajánlattal kereste meg egyik lakáshiteles ügyfelét az UCB Ingatlanhitel Zrt. A francia BNP Paribas érdekeltsége november utolsó napjaiban azt ajánlotta fel az adósnak, hogyha legalább 3 millió forinttal előtörleszti (vagy végtörleszti) a tartozását, akkor minden általa befizetett forinthoz ő maga is hozzátesz egyet. Az ajánlat 5 millió forintig áll, teljesen díj- és költségmentes, és 5 munkanapon belül dönteni kell róla.

A svájci frankban eladósodott ügyfél először rossz viccnek gondolta a megkeresést, de miután írásban is megkapta az ajánlatot, nem habozott azt elfogadni: befizetett 5 millió forintot, kapott az UCB-től ugyanannyit, ezzel minden adósságától megszabadult, és bár az elengedett tartozás után személyi jövedelemadót kell fizetnie, most úgy érzi, karácsonyi ajándékot kapott.

Így jobban járt, mintha a kormány által tavaly átvitt végtörlesztéssel élt volna, amelyről viszont egy hajszállal lecsúszott (mert annak idején 182 forintos árfolyamnál vette fel a kölcsönét, a végtörlesztés pedig csak annak járt, aki 180 alatti kurzusnál adósodott el). Most mindent - a korábbi törlesztéseit, a mostani végtörlesztést és adót is - összeadva végül kevesebbet fizetett vissza, mint amennyi a tartozása eredetileg volt.

Egyénre szabott ajánlat

Ez a fajta adósságrendezés korántsem általános. Az UCB üzletkötője - hiába kérdezte az adós - nem fedte fel, miért és mi alapján környékezték meg éppen őt az ajánlattal, az [origo] kérdésére pedig a társaság vezetősége azt válaszolta, a mindenkori piaci viszonyokhoz igazítják tevékenységüket.

"Jelenleg a legfontosabb tevékenységünk az árfolyamgáthoz kapcsolódó kedvezményes törlesztés biztosítása. Természetesen más eszközökkel is próbáljuk segíteni ügyfeleinket terheik mérséklésében, de ezek a megoldások egyénre szabottak, és bizonyos keretek között igazodnak az ügyfél személyes élethelyzetéhez" - tudatta érdeklődésünkre az UCB.

Egy másik UCB-s devizahiteles is hasonló megkeresésről és a szigor enyhüléséről számolt be az [origo]-nak. Ő nem kifejezetten pedáns adós, de amíg tavaly októberig havonta kétszer is nyaggatta telefonon a társaság, ha késedelembe esett, azóta egyszer sem hívták. Semmivel nem lett jobb adós, de az üzletkötője novemberben 25 százalékos engedménnyel kecsegtette. A tartozás elengedéséből az ő esetében egyelőre nem lett semmi, levelet ugyanis még nem kapott a cégtől.

Készítik a kivonulást

Ezek a jelek az UCB, illetve az anyacég, a BNP Paribas kivonulására, illetve annak előkészítésére is utalhatnak. Ez nem lenne meglepő, hiszen az UCB 2011 májusában abbahagyta a hitelezést, azóta nem fogad be új kérelmeket, nem értékesíti szolgáltatásait. Csak a meglévő hitelportfólió kezelésével foglalkozik, és a jelek szerint próbálja azt minél inkább leépíteni. Egy kisebb banknál a hitelállomány átruházása reális alternatívaként merülhet fel, valószínű, hogy épp a partnerkeresés fázisában van a társaság, ehhez készíti elő a terepet - de erről nem kaptunk hivatalos választ.

A BNP Lízingtől származó egyik forrásunk szerint elkezdődött az állomány leépítése és a kivonulás előkészítése, és ezt a forgatókönyvet erősíti az is, hogy a privátbanki üzletágától már tavaly augusztusban megvált a BNP Paribas. Akkor az Erste Csoport volt az, amelyik a 60 milliárdos vagyonnal rendelkező 400 ügyfelet felvásárolta. (Cikkünk megjelenése után a BNP Paribas reagált az [origo]-nak: a BNP Paribas Csoport, az UCB anyavállalata megerősíti a csoport elkötelezettségét Magyarország iránt, és egyben hangsúlyozza, hogy a jövőben is folytatni kívánja üzleti tevékenységét Magyarországon.)