Vágólapra másolva!
Amerikában az Alcoa vártnál kedvezőbb számaival elindult a gyorsjelentési szezon, ami nem nagyon tudta meghozni a vevők vásárlási kedvét Ázsiában, ugyanis vegyesen mozognak ma az ottani részvényindexek. A befektetők vélhetően kissé pesszimistán állhatnak a vállalati eredményekhez, melyekre az elemzők már korábban visszavágták elvárásaikat. A Nikkei viszont jól teljesít, a héten először erősödésben zárt, melyet az is segíthetett, hogy a Bank of Japan még ebben a hónapban tovább lazíthat monetáris politikáján, hogy a 2 százalékos inflációs cél majd teljesíthető legyen. A tengerentúlon a befektetők a startpisztoly eldördülésére várhattak, ugyanis csak mérsékelt mínuszokat hoztak össze a részvényindexek a viszonylag eseménytelen kereskedés során. Európában viszont kisebb emelkedéssel indulhat a nap, a határidős indexek alapján 0,3 százalék körüli pluszok alakulhatnak ki nyitás után.
Vágólapra másolva!

Tovább lazíthat a BoJ

Vegyesen reagáltak az ázsiai piacok az Alcoa kedvezőbb számaira, ugyanis a japán Nikkei és a hongkongi Hang Seng index emelkedni tud, míg a dél-koreai Kospi és a kínai Shanghai Composite viszont a gyengülés útjára lépett. Ezzel viszont úgy tűnik, hogy nagyjából vége az év eleji nagyobb rali utáni profitrealizálásnak, a Nikkei és a Kospi az utóbbi pár nap esései után tudtak újra a pozitív tartományban zárni.

A japán indexet az a hír is segíthette, hogy a Bank of Japan még ebben a hónapban tovább könnyíthet monetáris politikáján, hogy el tudják majd érni a miniszterelnök álltal célként kitűzött 2 százalékos inflációs szintet. Japán régóta deflációval kűzd, amiből az ország eddig nem nagyon tudott kikecmeregni.

A jókedv valószínűleg azért nem terjedt el a börzéken, mert a piaci szereplők nem számítanak túlságosan sikeres gyorsjelentési szezonra, a konszenzusokat már jó előre visszavágták, amit viszont lehet, hogy könnyebb lesz átugrani a vállalatoknak.

Forrás: [origo]

Vártnál jobb számok az Alcoánál

Amerikában a befektetők a piaczárás után kezdődő gyorsjelentési szezont várták, ami előtt így kissé óvatosabb kereskedés folyt. Fontosabb makroadat tegnap nem láttak napvilágot, ami elmozdíthatta volna határozottan valamelyik irányba az indexeket. A piaci szereplők így nem vállaltak nagyobb vételi pozíciókat, ami miatt kisebb eséssel zártak a tőzsdék. A Dow Jones 0,4 százalékos, az S&P 500 0,3 százalékos, a Nasdaq pedig 0,2 százalékos mérsékelt mínuszt hozott össze.

Forrás: [origo]

Az amerikai szektorok közül jelentős lemaradásban voltak a távközlési papírok, melyek 2,7 százalékot vesztettek értékükből. Nagyobb zuhanásukban többek között az AT&T 1,7 százalékos esése játszott szerepet, mely annak ellenére gyengült, hogy a telekommunikációs cég rekordszámú okostelefont adott el a negyedik negyedévben. A társaság 10 milliónál több készüléket értékesített, szemben az egy évvel korábbi 9,4 millióval.

Rajta kívül a Verizon Communications is 2,4 százalékot szánkázott, mivel a befektetőknek valószínűleg nem tetszik a Vodafone részvénypakk kivásárlásának a lehetősége.

Forrás: [origo]

Az Alcoa az elemzői konszentusnál némileg jobb negyedéves számokkal állt elő a vele elindult gyorsjelentési szezonban. Az alumíniumgyártó 6 centes EPS-t (várt: 6 cent) és 5,9 milliárd dolláros árbevételt (várt: 5,6 milliárd dollár) ért el a negyedik negyedévben, melyben szerepet játszott az elmúlt három hónap során emelkedő alumíniumárak. 2013-ban 7 százalékos lehet a nyersanyag iránti globális kereslet bővülése, szemben a 2012-es 6 százalékkal. Ezek hatására 1,1 százalékot emelkedett piaczárás után a részvény.

A Clearwire részvényei 9 százalékot ugrottak piaczárás után arra a hírre, hogy a Dish Network a Sprint Nextel korábbi ajánlatánál 11 százalékkal magasabb felvásárlási ajánlatot adott a vállalatnak. A Dish a részvényenkénti 3,3 dolláros ajánlatával csak 49 százalékos pakkot tudna szerezni, mivel a többi már korábban a Sprinthez került. A Dish egy műholdalapú tévészolgáltató, aki a mobilszegmensben szeretne megjelenni és Clearwire hálózatait akarja használni kép, videó és hangátvitelhez.

Ma fontosabb makroadat hiányában a folytatódó vállalati gyorsjelentési szezonra fókuszálhatnak a piaci szereplők, ahol többek között a Wells Fargo is közzéteszi számait.