Már megint meghibásodott a Boeing új gépe

Vágólapra másolva!
Két nap alatt már a második meghibásodást észlelték a Boeing új, 787-es Dreamlinerén. Hétfőn egy tűzesetről, tegnap pedig az üzemanyag szivárgásról érkeztek hírek, aminek hatására a részvény árfolyama 5 százalékos zuhanást mutat a hét eleje óta. 
Vágólapra másolva!

A 787 Dreamliner újabb meghibásodásával kell szembenézniük a Boeing mérnökeinek és befektetőinek. Az üzemanyag szivárgása miatt tegnap a Bostonból Tokióba tartó gép már a kifutót sem hagyta el, így a meghibásodás nem követelt emberáldozatot. A Boeing számára az ügy már csak azért is igen kellemetlen, mert a Japan Airlines egy másik, hasonló típusú gépén hétfőn elektromos hiba okozott tüzet, miután a gép utasai már elhagyták a fedélzetet.

Légiipari szakemberek szerint egyáltalán nem jó hír, hogy ilyen gyorsan követik egymást a rossz hírek. Mivel azonban az új gép számos technológiai újítással is fel van szerelve, ez egyben azt is jelenti, hogy adott esetben több probléma adódhat a gépekkel. Az utóbbi két esetet követően persze további hibák felszínre kerülése akár gyorsan erodálhatná a 787 Dreamlinerbe vetett bizalmat, és ezzel együtt a cég ahhoz fűzött reményeit is. A Boeing az esetek ellenére is bízik az új gépeiben (furcsa is lett volna, ha ezzel ellentétel hangvételű közlemény érkezik a cégtől), és számít arra, hogy idén a gyártást megduplázva leszállítja majd a 800 darabos megrendeléseket.

A befektetők a problémák láttán adni kezdték a Boeing papírjait, melyek a hét eleje óta már 5 százalékos esést produkáltak. Ez nagyságrendileg a piaci kapitalizáció 2,6 milliárd dolláros csökkenésének felel meg. A tegnapi kereskedésben ráadásul a forgalom is igencsak megugrott, hiszen az átlagosnál négyszer több papír cserélt gazdát a parketten.

A Boeing árfolyama (USD)