Mégsem lesz állami mobilcég?

Vágólapra másolva!
Távozott a negyedik hazai mobilcégnek szánt állami vállalat éléről annak elnöke és vezérigazgatója, értesült a Napi Gazdaság. Bár a hírt egyelőre nem erősítették meg az érdekelt felek, az csak ráerősítene azon korábbi sajtóértesülésekre, melyek szerint az állami tulajdonos már lemondott a negyedik mobilszolgáltató beindításáról annak jelentős költségterhei miatt.
Vágólapra másolva!

A Napi szerint a Kúria februárban tárgyalja majd az állami mobilcég elleni beadványt. A tendert a fővárosi bíróság semmisítette meg, így a januárban elnyert frekvencia-sávokat sem az állami szereplő, sem a már piacon lévő három szolgáltató nem használhatja. A Kúria végleges döntéséig ezeket a frekvencia-tartományokat még jogszerűen használják a szereplők.

A lap értesülései szerint ezidő alatt az állami mobilcégnél nagy változások történtek: a vállalat decemberi közgyűlésén születhetett döntés arról, hogy a cég elnöke és vezérigazgatója is elhagyja az MPVI Zrt-t. Mindez csak ráerősít a korábbi pletykákra, miszerint az állam az eredetileg tervezett formájában mégsem indítaná el a negyedik mobilszolgáltatót a jelentős költségterhek miatt.

Egy ilyen szcenárió a piacon levő mobilcégek, így természetesen a Magyar Telekom számára is pozitív lenne. A negyedik állami mobilcég megjelenése miatti kockázatok a részvény piacán az utóbbi hónapokban - nyomás alá helyezve a részvény árfolyamát is - folyamatosan jelen voltak, az elemzők közül is sokan számoltak már az új szereplő megjelenése miatt a Telekom eredményszámaiban várható romlással. A következő években egyes elemzőknél az osztalék csökkenésére vonatkozó várakozásokban - ha nem is a legnagyobb súllyal -, de a negyedik szereplő esetleges megjelenése is szerepet játszhat, így ha az állami szereplő mégsem indulna el, az pozitívan befolyásolhatná a részvények mozgását.

Persze számos kérdőjel akad még így is az üggyel kapcsolatban. Elképzelhető, hogy az állami szereplő nem az eredeti tervek szerint, de egy más formában mégis megjelenne a piacon, vagy akár az is lehet, hogy negyedikként nem az állam, hanem egy másik versenypiaci szereplő lépne be Magyarországra.

A Magyar Telekom árfolyama (Ft)

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.