Vágólapra másolva!
Jó hangulat uralkodik az ázsiai tőzsdéken, melyet a pozitívan induló amerikai gyorsjelentési szezon segített megalapozni. A vételi kedvet erősíthetik a remek kínai makroadatok, az import, az export és emiatt a külkereskedelmi mérleg decemberi alakulása is jelentősen meghaladta a várakozásokat. A régiós benchmarkok kellemes pluszokat mutatnak. Amerikában makroadat nem bolygatta fel tegnap a piacokat, és így nem volt, mi elrontsa az Alcoa pozitív számai miatt kialakult jókedvet. Így az elmúlt két nap mínuszai után emelkedni tudtak a részvényindexek, a Facebook különösen jól teljesített több mint 5 százalékos ugrásával, amivel július óta nem látott magasságokba került.Ezek következtében Európában is kisebb pluszokkal indulhat a nap a határidős indexek alapján, és a tegnapi mérsékelt emelkedés után 0,1-0,2 százalékkal kerülhetnek feljebb a piacok.
Vágólapra másolva!

Nagyot bővült az export Kínában

Az amerikai piacok erősödése jó hangulatot csempészett Ázsiába, ahol szintén emelkedésnek indultak a részvényindexek. A jókedvet erősíthetik a remek kínai makroadatok, a világ második legerősebb gazdaságának exportja a várakozásokat jelentősen meghaladva 14,1 százalékos bővülést mutat decemberben éves alapon, ami hét hónapja nem látott csúcsnak felel meg. Az elemzők csak 5 százalékos emelkedést vártak. Az import is meghaladta a várakozásokat, mely decemberben 6 százalékot bővült egy év alatt, a várt 3,5 százalék helyett.

A kereskedelmi mérleg is kellemes meglepetést okozott, mely 31,6 milliárd dolláros többletet mutat decemberben szemben az előző havi 19,63 milliárd dollár után. Az adat lényegesen nagyobb, mint a 20 milliárd dolláros konszenzus.

Ezzel felerősödtek a remények, hogy a kínai gazdaságnak sikerül újra megindulnia. Ezek következtében a japán Nikkei és a hongkongi Hang Seng 0,7 százalékot, a dél-koreai Kospi pedig 0,8 százalékot tudott erősödni. A kínai Shanghai Composite viszont kissé lemaradva tőlük, 0,4 százalékos emelkedéssel követi őket.

A nagyobb szárnyalások vélhetően az Európai Központi Bank mai kamatdöntő ülése előtti óvatosság, valamint a közelgő amerikai adósságplafon és költségvetési tárgyalások miatti politikai huzavona akadályozhatja meg.

Forrás: [origo]

Féléves csúcsán a Facebook

Az Alcoa tegnapelőtti pozitív gyorsjelentése miatt optimistán tekinthetnek a befektetők az elindult gyorsjelentési szezon elé, mivel az elmúlt évek szerint a jó start kedvező hangulatot hoz a szezon egész időtartamára. Ez a részvénypiacokra is jó hatással van, ennek következtében tegnap is mérsékelt emelkedést mutattak a vezető részvényindexek, melyek korrigálták az elmúlt két nap eséseit.

Tegnap nem került nyilvánosságra fontosabb makroadat, ami felbolygathatta volna a piacokat, így a Dow Jones és a Nasdaq 0,5 százalékos, az S&P500 pedig 0,3 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

Ezen túl az sem okozott nagy meglepetést, hogy Barack Obama a Fehér Ház kabinetfőnökét, Jack Lew-et jelöli pénzügyminiszteri posztra, mivel már korábban is felmerült Lew neve.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül kiemelkedtek az egészségügyi papírok 1,1 százalékos erősödésükkel, melyeket az ipari cégek követtek nem sokkal lemaradva tőlük.

A technológiai papírokat a Facebook 5,3 százalékos ugrása segítette, és a közösségi oldal részvényei július óta először tudták a 30 dolláros szintet áttörni. Ennek hátterében az is állhat, hogy az elmúlt hónapokban több elemző is javított a várakozásán, egyre többen bíznak abban, hogy cég sikeresen növelheti bevételeit a reklámfelületein. A társaság tegnap egy meghívót is kiküldött, január 15-én fontos bejelentést tesznek.

Facebook (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A technológiai szektor nagyobb megugrását a legnagyobb komponensű Apple 1,6 százalékos esése tartotta vissza. Az óriáscég részvényei a legrosszabb teljesítményt produkálják a Nasdaq komponensei közül az utolsó négy hónapban. Rajtuk kívül a HP 3 százalékot, a Microsoft 0,6 százalékot, a Google pedig 0,7 százalékot menetelt.

Forrás: [origo]

A pénzügyi részvényeknek viszont nem volt jó napjuk, többek között a Bank of America pocsék teljesítménye miatt. A bank papírjai 4,5 százalékot zuhantak miután Amerikában tovább szigorítottak a jelzáloghitelezés feltételein, ami a bank egyik fontos szegmensének számít. Ezen túl a cégnek komolyabb büntetéseket is kell fizetnie a nem megfelelő jelzáloghitelezési gyakorlata miatt.

A Clearwire 7,2 százalékot ugrott a Dish Network érthetetlen felvásárlási ajánlatára. A Dish tegnapelőtt részvényenkénti 3,3 dolláros ajánlatot tett a cég bekebelezésére annak ellenére, hogy a társaság félig-meddig már a Sprint Nextel tulajdona.

A nyersanyagok közül az arany és a WTI olaj is drágulni tud ma, az előbbi 0,3 százalékkal, az utóbbi pedig 0,5 százalékkal értékelődött fel.

Ma egyedül a heti friss munkanélküli segélykérelem számát teszik közzé a fontosabb makroadatok közül, melyre 365 ezer fős értéket várnak előzetesen.