Átlagosan 251 ezer jár a béren felül

Vágólapra másolva!
Egy felmérésben részt vevő cégek jelentős többsége számol azzal, hogy béren kívüli juttatást adjon a dolgozóinak, de ezt főleg azért teszik, mert olcsóbb, mint bérként fizetni. Az átlagos keret 251 ezer forint dolgozónként 2013-ban.
Vágólapra másolva!

Átlagosan mintegy 251 ezer forintos éves keretösszeget biztosítanak a gazdasági társaságok béren kívüli juttatás céljára 2013-ban - derül ki a DEVISE Hungary és a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. közös felméréséből.

Míg a munkáltatók 42 százaléka 2012-ben és 2013-ban is ugyanolyan keretösszeggel nyújt béren kívüli juttatást, 16 százalékuknál korábban nem volt, és ezután sem lesz ilyen lehetőség.

A válaszadók 11 százaléka az idén növeli az eddigi keretösszeget, 2 százaléka csökkenti, 3 százaléka pedig megszünteti a juttatásokat. A kitöltők 5 százaléka épp most döntött arról, hogy bevezeti a cafeteriát.

A közleményben idézik Dara Pétert, a DEVISE Hungary ügyvezetőjét, aki elmondta, hogy miközben a munkáltatók 61 százaléka már biztosan tudja, hogy milyen béren kívüli juttatásokat ad az idén, egyötödük még nem döntött arról, hogy lesz-e béremelés, vagy ad-e a munkavállalók számára cafeteriát.

Dara Péter azt mondta, hogy a felmérésben részt vevő - a hazai foglalkoztatottak közel 10 százalékát alkalmazó - szervezetek közül azok, amelyek az idén béren kívüli juttatást adnak munkavállalóiknak, 66 százalékban azért teszik, mert kevesebbe kerül, mint a bérként történő kifizetés. 55 százalékuk a munkavállalók szokásait és elvárásait is szem előtt tartja. A kutatás érdekessége, hogy motivációs eszközként - ami eredetileg a cafeteria legfőbb célja volt - csak harmadik helyen veszik számításba.

A felmérésbe 584 munkáltatót vontak be az ország minden részéből, minden szektorából, a kis vállalkozásoktól a legnagyobb hazai szervezetekig - áll a közleményben.