Külföldi hírekbe kapaszkodik a forint

Vágólapra másolva!
Kedvező nemzetközi befektetői hangulatban a 290-es árfolyam alá erősödött a forint az euróval szemben, és csütörtök reggel is a lélektaninak tekintett határ alatt áll a kurzus. A külföldi hírek erősítik, a hazaiak gyengítik a forintot.
Vágólapra másolva!

A forint viszonylag könnyedén erősödött a 290-es szint alá szerdán, és csütörtök reggel is a lélektani határ alatt van a kurzus. Szerda reggel még 292-es jegyzés közelében is állt a jegyzés. Egyre inkább növekszik a spekuláció arról, hogy márciustól - Simor András elnök mandátumának lejárta után - unortodox monetáris politikát alkalmazhat a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a forint ennek ellenére erősödni tudott.

Az erősödés magyarázat, hogy a befektetők kockázatvállalási hajlandósága növekedett. A javuló hangulatban szerepet játszott, hogy az Alcoa alumíniumipari óriás kedvező gyorsjelentést tett közzé kedd éjjel. A vállalat jelentése egyfajta lenyomata a gazdasági várakozásoknak, és mivel jó eredményt közöltek, a piac úgy kalkulált, hogy a kilábalás folytatódhat idén.

A forint amellett erősödik, hogy a hazai makrogazdasági adatok továbbra is arra utalnak, hogy recesszióban maradt a gazdaság. A KSH szerdán közölte, hogy 704 millió euróval nagyobb volt az export az importnál tavaly novemberben, miközben elemzők 780-790 milliós aktívumra számítottak. A külkereskedelmi többlet úgy jött össze, hogy az export 1,7 százalékkal esett éves alapon, de az import ennél nagyobb mértékben, 2 százalékkal csökkent.

Elemzők szerint a forint 288-293-as sávban mozoghat egyelőre. A forint lendületet vehet, ha fennmarad a kedvező globális légkör, ám a hazai kockázatok esetleges felerősödése ellentétes hatást gyakorolhat.

A recessziós félelmek és az MNB-vel kapcsolatos aggodalmak mellett a költségvetési politikai kockázatok is kiújulhatnak. A választások közeledtével a kormány esetleg költekezni kezdhet, erre utal az Index szerdai értesülése, hogy újra bevezethetik a 13. havi nyugdíjat, amit a magasabb jövedelműekre kivetett szolidaritási adóval kompenzálnának. A Magyar Nemzet csütörtökön már azt írta, hogy csak egyszeri juttatásként kapnának pénzt. Ha az Európai Bizottság nemtetszését fejezné ki az intézkedésekkel szemben (és veszélyben látná a hiány 3 százalék alatt tartását), akkor az nagyban rontaná annak az esélyét, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól.

Csütörtökön az Európai Központi Bank kamatdöntésére figyelnek a piaci szereplők. Az EKB elemzők szerint 0,75 százalékon tartja az irányadó kamatszintet, és Mario Draghi elnök beszédét is érdemes lehet követni.