Egyre kevesebbeket érdekel a devizahiteles mentőakció

Vágólapra másolva!
A PSZÁF adatai szerint tavaly november végéig 90530 darab gyűjtőszámlát nyitottak a hitelintézetek, ami a korábbi konstrukcióval együtt már 105 ezer darab feletti megkötött árfolyamgát szerződést jelent. A rögzített árfolyamú törlesztés lehetőségével eddig az arra jogosultak 23,3 százaléka élt, de tavaly év végéhez közeledve már folyamatosan lankadt a konstrukció iránti érdeklődés. 
Vágólapra másolva!

Novemberben 12158 darab új szerződést kötöttek, így a megnyitott gyűjtőszámlahitel-számlák darabszámának egyik hónapról másikra történő változása tovább lassult. Az árfolyamgát rendszerébe a korábbi konstrukcióval együtt már 105 ezren léptek be, ami a jogosultak 23,3 százalékát teszi ki. A korábbi várakozások ennél nagyobb szerződéskötésre vonatkoztak, ráadásul az érdeklődés utóbbi időszaki hanyatlása is kedvezőtlen hír (bár ezt lehetett sejteni abból a december közepi lépésből, mely az árfolyamgát rendszerébe történő belépés év végi határidejét három hónappal kitolta).

A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya november végén 839 Mrd Ft volt, amely a lehetséges teljes devizahitelállomány valamivel több, mint egynegyede (27,2%-a). Az árfolyamgát konstrukcióban résztvevő gyűjtőszámlahitelesek eddig 3 279 millió Ft kamat megfizetése alól mentesültek. Az árfolyamgát rendszerébe történő belépés tavaly év végi határidejét az utóbbi időszak lanyhuló érdeklődése miatt korábban 2013. március 29-ig tolták el.

Mi az új árfolyamgát rendszere?

Az új árfolyamgát rendszerébe történő belépés 2012. áprilistól vált lehetővé gyűjtőszámlahitel igénybe vételével. A korábbi konstrukcióhoz képest lényeges változás, hogy az árfolyamgátat a korábbi 36 hónap helyett már 60 hónapos időtartamra lehet igényelni.

Ez annyit tesz, hogy a devizaadós 60 hónapig, de legkésőbb 2017. június 30-ig rögzített árfolyamon (svájci frank esetén 180 HUF/CHF, euró esetén 250 HUF/EUR, japán jen esetén 2,50 HUF/JPY) fizetheti a törlesztő részletét. Eközben a rögzített árfolyam és a deviza tényleges ára közötti különbözetből eredő többlet egy gyűjtőszámlán halmozódik, melyből a program lejárta után az adósnak csak a tőkehányadot kell majd kifizetni. A gyűjtőszámlán halmozódó törlesztő részletek különbözeteinek kamattartalmát viszont az állam és a bankok átvállalják, így az az idő elteltével nem halmozódik.

A gyűjtőszámlán felhalmozódott összeget a rögzített időszak lejártát követően kamataival együtt meg kell fizetni havi részletekben. A tőkegyűjtőszámla az árfolyamrögzítés időszaka alatt egységesen háromhavi budapesti bankközi kamatláb (BUBOR) szerint kamatozik, ezt követően pedig az eredeti devizakölcsön céljával azonos célra nyújtott forinthitel kamatával egyező.