Vágólapra másolva!
A Heti Válaszban megjelent cikkében Matolcsy György a hálózatos döntéshozatalt állítja szembe a racionális döntéshozatallal. Szerinte szakítani kell a hagyományos racionális felfogással, és inkább a többiekre kell figyelni.
Vágólapra másolva!

"Szakítani kell a világ hagyományos racionális felfogásával: a többi emberre, vállalatra kell figyelni, nem a közgazdasági tankönyvekre" - írta a Heti Válaszban megjelent jegyzetében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A szerző egy brit író könyvére hivatkozva szembeállítja a racionális döntéshozatalt és a hálózatokat. Előbbi szerinte hibákhoz, nemzetgazdasági szinten válságokhoz és vállalati csődökhöz vezet, a hálózatos döntésekben viszont a sikeres recepteket lehet másolni a többiekről.

Matolcsy szerint például ésszerűnek tűnt alacsony kamatra svájci frankban és euróban hitelt felvenni, az államadósság zömét külföld felé felhalmozni, bőséges hitel idején eladósítani mindenkit. "Ezek a döntések katasztrofálisnak bizonyultak a válság utáni új korban" - írta a miniszter. (Azzal nem számolt a miniszter, hogy a 2000-es években a devizahitelt felvevők többek közt az ismerőseiktől is hallottak a forintkölcsönnél kedvezőbb konstrukcióról, vagyis akkor sikeresnek gondolt stratégiát másolt, amelyről később kiderülhetett, hogy nem volt jó.)

A hátrányokat a miniszter szerint már akkor is lehetett tudni, a bankok, külföldi pénzügyi befektetők, a mesterséges konjunktúrában többet értékesítők, az ingatlanfejlesztők és az akkori kormányok számára ugyanis jó volt mások kára.

A "cinkelt kártyákkal játszó" szereplők tudatosan eltorzították a piaci információkat: az előnyökről mindenki beszélt, a kockázatokról senki - írta a miniszter. Ezzel állította szembe kormányát Matolcsy, aki szerint "már tömegesen hozunk jó döntéseket fent és lent, mert kizártuk a cinkelt lapokkal játszókat".