Nem állítják vissza a 13. havi nyugdíj rendszerét, hanem csak egyszeri kompenzációt kaphatnak az év végén a nyugdíjasok - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet információi szerint - amennyiben a gazdaság állapota ezt lehetővé teszi - egyszeri kompenzációt kaphatnak év végén a nyugdíjasok. A napilap csütörtöki számában a kormány terveit ismerő forrás hangsúlyozta, hogy a kabinet a nyugdíjak reálértékének megőrzésére tett ígéretet, s ezt meg is tartotta, de az is elképzelhető, hogy ennél többre is futja majd. A Magyar Nemzet munkatársának felvetésére azonban határozottan cáfolta, hogy ezzel a 13. havi nyugdíj rendszerét állítanák vissza.

Az Index szerdán azt írta, hogy a 13. havi nyugdíj bevezetését fontolgatja a kormány, a tervezet előkészítésére, a szükséges háttérszámítások elkészítésére pedig már fel is kérték a Magyar Államkincstárat. A portál egy "banki körökben ismert" forrásra hivatkozva azt írja, nem hivatalos beszélgetéseken felmerült, hogy a gazdagabbakra kivetett szolidaritási adó segítségével fedezhetnék a juttatás költségét a költségvetési hiány növelése nélkül.

A nyugdíjasoknak adott plusz juttatást a választási kampány hajrájában vezetnék be. Hasonlóan cselekedett az MSZP is korábban (a 13. havi nyugdíjat a Medgyessy-kormány vezette be, és végül 2009-ben törölte el Bajnai Gordon kormánya), a különbség most az lehet, hogy a pluszpénzt nem pénzben, hanem Szép-kártyában vagy Erzsébet-utalványban adnák ki a nyugdíjasoknak.