Tőzsdei ájulás fenyeget a guruk szerint

Vágólapra másolva!
Ájulás fenyegeti a részvénypiacokat a Blackstone alelnöke, a neves piaci szakember, Byron Wien szerint. A CNBC-nek nyilatkozva Wien igen pesszimista véleményének adott hangot, hiszen az S&P 500 index értékében 10 százalékos esést vár a jelenlegi szintekről. Hasonlóan borongós képet festenek a legendás befektető, Doug Kass szavai is, miszerint a részvénypiaci csúcsokat az év első két hetében, azaz most láthatjuk.
Vágólapra másolva!

Byron Wien szerint a csúcsközeli szintekről az S&P 500 lefele veszi majd az irányt, amit a vállalati eredmények várható csökkenése válthat ki. Az index egy részvényre jutó eredménye a 100 dolláros szint alá is benézhet, akár egészen 95 dollárig eshet. A nagyobb vállalatok az erősödő versenyhelyzettel nézhetnek szembe, ami kedvezőtlenül hat majd az eredménytermelésükre.

Wien szerint az idei év meglepetései közé tartozhat, ha az arany árfolyama 14 százalékkal kerül feljebb. A szakember szerint már annyian temetni kezdték a nemesfémet, hogy érdemes lehet az árfolyam feltámadására felkészülni.

Az arany árfolyamának alakulása (dollár/uncia)

Hasonlóan borongós képek rajzolódnak ki az ismert befektetési guru, Doug Kass szavaiból. A szakember szerint a tőzsdéken az utóbbi napokban látott eufória egyben az idei csúcsszinteket is kijelöli majd, hiszen később már várhatóan nem tudnak magasabbra kapaszkodni a mutatók. A piaci szereplők most arra számítanak, hogy az S&P 500 index az év végére az 1550 és 1615 pontos magasságba kúszhat (vagyis jobb esetben 13 százalékkal emelkedhet), de ezek a várakozások túlzók lehetnek.

Kass szerint a kezdeti fellángolás után az index értéke az 1275-1480 pontos sávban ingadozhat az év hátralevő részében, vagyis még a legjobb esetben is csak minimális hozamot zsebelhetnek be azok, akik tavaly év végén szálltak fel a részvénypiaci vonatra.

Az S&P 500 index értékének alakulása (pont)