Sok a kassza, lassú lesz a bekötés

Vágólapra másolva!
Két szakmai szervezet is úgy látja, hogy még az április 1-jéig tartó időszak sem elég a pénztárgépek bekötésére az adóhatósághoz. Túl sokfajta gép van a piacon.
Vágólapra másolva!

Még mindig nem rögzítették az adóhatósághoz bekötött kasszákkal kapcsolatos követelményeket, a megfelelő gép kifejlesztése, engedélyezése, tesztelése pedig akár az év végéig is elhúzódhat - ismerteti a pénteki Világgazdaság.

A gazdasági napilap felidézi, hogy a napokban Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese közölte: április elsejét követően új pénztárgéppel kell rendelkezniük a vállalkozásoknak, ugyanakkor néhány nappal korábban Matolcsy György az új típusú pénztárgépekkel kapcsolatban még azt mondta: nem zárható ki, hogy a 2013. április 1-jei céldátumot módosítják. A szakmai szereplők úgy látják: ez a határidő nem tartható.

A pénztárgépek átalakításában jártas vállalkozások nagy részét tömörítő érdekvédelmi szervezet, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint a Magyarországon tervezett március 31-i határidő tarthatatlan, mivel a feltételeknek megfelelő új gép fejlesztési ideje legalább 4-12 hónapot vesz igénybe, a feltételeket pedig máig nem pontosították.

Gerlach Tibor pénztárgép-kereskedő, az Irodagépműszerészek Országos Ipartestületének tagja a Világgazdaságnak elmondta, hogy egyfajta gép nem is alkalmas mindenhová. Ma több mint kétszázféle pénztárgép üzemel Magyarországon, mert ami elegendő egy zöldségesnél vagy garázsboltban, az nem felel meg egy benzinkúton vagy gyógyszertárban, a hipermarketek pedig megint másfélét használnak.

A szakember szerint nem kizárt, hogy az összes pénztárgépet - nagyjából 400 ezer darabot - le kell cserélni. És még abban az esetben sem lenne tartható az új rendszer életbe léptetésének április elsejei határideje, ha történetesen a gépek már százezer számra várakoznának egy raktárban. A szoftvert ugyanis a (még el nem készült) miniszteri rendeletben foglaltak szerint kell fejleszteni, ami nem néhány nap. Nem is beszélve a tesztelésről, hiszen csak az éles próbaüzem során derülnek ki a gyerekbetegségek. Ha pedig kiforratlan szoftverrel vezetik be a rendszer, az káoszhoz vezethet - mondta Gerlach Tibor a Világgazdaságnak, kiemelve, hogy a rendszer üzemeltetése a NAV részéről hatalmas szerverkapacitást igényel.