Napi hét amerikai bankot is megtámadnak

2013.01.14. 8:29

Vezető amerikai bankok az elektronikus hírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökséghez (NSA) fordultak segítségért, miután a weboldalaikat sorozatos kibertámadások érték - közölte a Washington Post.

A tavaly szeptemberben kezdődött internetes támadások egyre kifinomultabbá váltak. Az elmúlt hetekben a hackerek naponta akár hét bankot is célba vettek, de mindig csak kedden, szerdán és csütörtökön.

A célpontok között szerepelt egyebek között a Bank of America, a PNC, a Wells Fargo, a Citigroup, a HSBC és a Sun Trust. Noha ez egyértelműen nem bizonyítható, amerikai biztonsági szakértők Iránt gyanítják a háttérben.

Adatlopás feltehetően nem történt, a túlterheléses támadások próbára tették az érintett bankok internetes szolgáltatását. A megtámadott pénzintézetek a kiberbiztonság szempontjából a magánszektor legjobbjai közé tartoznak, az amerikai kormányzat fontosnak tartja, hogy a védekezésben együttműködjön a gazdasági szereplőkkel. 2010-ben az NSA a Google-nak nyújtott segítséget, miután a számítástechnikai óriást hackertámadások érték, feltehetően Kínából.

A Washington Post vasárnapi írása szerint az NSA a világ legnagyobb elektronikus hírszerző ügynöksége, az elmúlt 20 év során több olyan cégnek is támogatást nyújtott, amely a Pentagon szoftverbeszállítója.