Gyémántüzletben is élre tör a Swatch

Vágólapra másolva!
A Harry Winston gyémántékszer-készítő üzletágának felvásárlásával terjeszkedik tovább a Swatch a luxuscikkek piacán, melyért a svájci társaság összesen 1 milliárd dollárt fog fizetni. A vételárból 750 millió dollárt készpénzben fizetnek ki, míg a maradék 250 milliót a Harry Winston hitelének átvállalásával teszi ki. A Swatch a világ legnagyobb óraértékesítőjének számít, és a tranzakció után az igazán presztízsnek számító gyémántékszerek piacán is átveheti a vezető szerepet.
Vágólapra másolva!

A Swatch 1 milliárd dollárért megvásárolja a kanadai Harry Winston gyémántóra és ékszergyártással foglalkozó üzletágát, hogy így terjeszkedjen a luxusékszer piacon. Az átvétel keretében a svájci óragyártó 750 millió dollárt fizet készpénzben, és átvállalja a Harry Winston 250 millió dolláros hitelét is. Az 1 milliárd dolláros vételár jelentős prémiumot tartalmaz, mivel az elemzők 770 millió dollárra értékelik a felvásárlásra kerülő üzletágat.

A Swatch elnökasszonya, Nayla Hayek örömét fejezte ki a tranzakcióval kapcsolatban, és méltatta a kanadai céget a presztízs szegmensben elért eredményeiért. Elmondta, büszkeséggel tölti el, hogy a Harry Winstont a Swatch "családban" üdvözölhetik. A felvásárlás után a két cég meg fogja vizsgálni egy gyémántcsiszolással foglalkozó kapcsolt vállalkozás létrehozását is.

A Swatch már így is a világ legnagyobb óragyártójának számít az eladások száma alapján, melyben nagy szerepet játszanak az Omega értékesítései is. A presztízsmárkának tekintett Harry Winston üzletágának felvásárlásával lehetőségük van jobban felvenni a versenyt a luxusékszer piacon, melyet többnyire a Richemont ural a Cartier csoportjának dominanciájának köszönhetően.

Forrás: [origo]

A tranzakció nem foglalja magában a Harry Winston bányászattal foglalkozó üzletágának, a Harry Winston Diamond Corporation felvásárlását. Az ügylet már csak a szabályozó hatóságok jóváhagyására vár, és 535 alkalmazott, valamint egy genfi termelőcég átvételével fog járni.

Mi az a Harry Winston?

A kanadai Harry Winston egy kis társaságként indult 1924-ben, és mára a világ egyik leghíresebb luxusékszer-forgalmazó vállalatává nőtte ki magát. Hírnevét többek között a Szőkék előnyben című filmben elhangzó egyik Marylin Monroe dalnak köszönheti, ahol a színésznő megemlíti a vállalatot. A cég dollármilliókat érő gyémántékszereit minden évben világsztárok hordják az olyan nagyobb gálákon, mint például az Oscar-díjátadó.

Ezen túl a vállalat 40 százalékos részesedéssel rendelkezik a Diavik gyémántbányában Kanada északi részén.


Az utóbbi időben jelentősen megélénkült a kereslet a luxustermékek piacán többek között az ázsiai vevők felől érkező nagyobb érdeklődés miatt, ami megnövelte a forgalmazó cégek profitját is. Ez pedig "muníciót" ad számukra a további terjeszkedések megvalósításához.

Ennek keretében például a világ legnagyobb luxuscikk gyártója, az LVMH megszerezte az olasz Bulgarit 5,2 milliárd dollárért 2011-ben, miután 2010-ben részesedést szerzett a Hermes-ben. A rivális Richemont 2010-ben pedig a Net-a-Portert kebelezte be. Ezen túl a Swatch is igencsak aktív volt a piacon, az elmúlt 10 évben tucatnyi társaságot vásárolt fel, a legutóbb például a Simon&Membrez óragyártó került a tulajdonába, és 60 százalékos részzesedést szerzett a Termiboites kisebb óracsiszoló vállalatban is.

A befektetők kedvezően fogadták a bejelentést, ugyanis a Swatch részvényeinek árfolyama 3,7 százalékot drágultak.

Swatch Group árfolyama (SIX)

Forrás: [origo]