Vágólapra másolva!
Remekül teljesített ma az OTP, mely közel másfél éves csúcsán zárta a kereskedést, amivel jelentősen hozzájárult a BUX kiemelkedéséhez régiós társai közül.Európában az amerikai piacok mínuszos nyitása nem volt jó hatással a börzéire, melyek visszakanyarodtak a pozitív tartományból, és már mínuszban mozognak zárás előtt. A tengerentúli tőzsdéken egyelőre kisebb eséseket lehet látni, az Apple viszont nagyobb gyengülésen egy keresztül az iPhone készülékek iránti vártnál alacsonyabb kereslet miatt.
Vágólapra másolva!

Másfél éves csúcsán az OTP

Egész nap jó formában volt a magyar részvényindex, melyre nem hatott akkora mértékben az európai börzéken tapasztalható hangulatromlás, mint régiós társaira. Sőt, a BUX megtartotta előnyének nagyobb részét az OTP remeklésének köszönhetően, és 0,7 százalékos pluszával újra felülteljesítette régiós társait.

Forrás: [origo]

A bankpapír ugyanis 2 százalékos erősödés után közel másfél éves csúcsán fejezte be a kereskedést. Menetelését vélhetően az a hír okozhatta, hogy a bankok a januártól életbe lépett kondíciós listáik szerint már részben, a következő hetekben várható további módosításokkal pedig lényegében teljes egészében továbbhárítják majd ügyfeleikre a tranzakciós illeték miatti terheket a Népszabadság információi szerint.

OTP árfolyama

Forrás: [origo]

A többi blue-chip közül a Magyar Telekom is jól teljesített 1,3 százalékos drágulásával, mely a 400 forintos lélektani szint felett zárt. A MOL viszont nem tudta megőrizni előnyét, és csak 0,2 százalékos pluszban zárta a napot.

A két gyógyszerpapír közül a Richternek nem volt jó napja, mely végül 0,4 százalékkal értékelődött le. Az Egis viszont 0,4 százalékkal került ma feljebb.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star 2,3 százalékos mínuszt szedett össze. Az alternatív energiaszolgáltató kötvényeinek felfüggesztését kérte a BÉT-től, miután pénteken lezárult a hitelezői igények bejelentésének határideje. Azon hitelezők, akik hitelezői igényüket nem jelentették be határidőben, a csődtörvény szerint a csődeljárásban és a csődegyezség megkötésben sem vehetnek részt, továbbá annak hatálya sem terjed ki rájuk.

A forint kisebb korrekcióba kezdett délután a délelőtti gyengülése után, és már 295,8 körül jár az euróval szembeni kurzusa. A dollár/forint árfolyama is lejjebb került, mely 221,3-nál található, míg a svájci frank kurzusa 241,2-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Visszakanyarodott Európa

Az amerikai piacok gyengébb nyitása után Európában is visszakanyarodtak a vezető részvényindexek, melyek eltűntetve előnyüket már a negatív tartományban mozognak.

A gyengülésben szerepet játszhat a délelőtti gyengébb makroadat is, ugyanis az eurózóna ipari termelése 2009 óta a legnagyobb éves visszaesést mutatta novemberben, amikor 3,7 százalékkal zuhant vissza az ipari kibocsátás a várt 3,1 százalékos csökkenés helyett.

A holland AEX index a TNT Express hatalmas zuhanása miatt mozog lemaradásban. A futárcég papírjai 50 százalékos mínuszban indították a napot, és késő délután is 42,5 százalékos mínuszban mozognak, mivel a UPS csomagküldő vállalat visszavonja az 5,2 milliárd eurós felvásárlási ajánlatát. A UPS azért döntött így, mert arra számít, hogy az Európai Bizottság nem fogja engedélyezni a felvásárlást.

Forrás: [origo]

A Swatch részvényei 3,7 százalékot erősödtek, miután a cég felvásárolja a Harry Winston gyémántékszer-készítő üzletágát, hogy így terjeszkedjen tovább a luxuscikkek piacán.

A világ legnagyobb csapágygyártója, az SKF (Stockholm) 2500 fős elbocsátást tervez a gyenge európai kereslet miatt. A társaság 464 millió dolláros kiadáscsökkentést akar végrehajtani 2015-ig, melynek része lehet a leépítés. Ehhez hozzátartozik, hogy a negyedik negyedév sem volt jó a vállalat számára, és nem is túl optimisták a jövőbeli keresletet illetően se.

Nem fogy az iPhone, zuhan az Apple

Kisebb eséssel indították a kereskedést az amerikai piacok amiben az utóbbi napok emelkedései utáni korrekciónak is szerepe lehet. Ezen túl a befektetők valószínűleg a partvonalon kívül maradnak a gyorsjelentési szezon héten várható "bepörgése" előtt.

A vételi kedvet egyelőre Charles Evans optimista nyilatkozata sem tudja meghozni, melyben a Fed chicagói vezetője 2,5 százalékos gazdasági növekedést jósolt az USA-nal 2013-ban, míg 2014-ben 3,5 százalékra nőhet szerinte a bővülés. Ezen túl a munkanélküliségi ráta idén már 7,4 százalékra csökkenhet, ami 2014-re 7 százalék lehet.

Amerikában a legnagyobb lemaradásban a Nasdaq található 0,4 százalékos mínuszával, amiben az Apple esése játszik nagyobb szerepet. A technológiai óriás már 3 százalékot veszített értékéből, és 500 dollár körül jár az árfolyama. Ennek hátterében az állhat, hogy a cég alaposan visszafogja az iPhone5 készülékek egyik alkatrészének a megrendeléseit a termék iránti vártnál alacsonyabb keresletre hivatkozva.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül a leggyengébben a technológiai papírok teljesítenek a már említett Apple gyengülése miatt. A Hewlett Packard üdítő kivételként 2,2 százalékot erősödött, miután a JPMorgan alulsúlyozásról semlegesre minősítette fel a társaság részvényeit.

Forrás: [origo]

A Research in Motion közel 10 százalékot ugrott, melyben a CNBC szerint az jászthat szerepet, hogy még ebben a hónapban bemutatják a legújabb BlackBerry készülékeket.

A nyersanyagokra egyelőre nincs túl pozitív hatással a dollár gyengülése, az arany csupán 0,4 százalékkal értékelődött fel, míg a WTI nyersolaj minimális mínuszban mocorog. A dollár pedig továbbra is másfél éves mélypontja körül tanyázik az euróval szemben.