2,6 milliárd forint jut disznókra

2013.01.14. 14:01

Az agrárstratégiában az alapanyag-előállítást és az élelmiszer-feldolgozást előnyben részesíti kormány; a sertéslétszám növelésének támogatására 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre - jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hétfőn Zalaegerszegen, a Baki Agrocentrum Kft. által szervezett agrárgazdasági konferencián.

Az alapanyag-előállítás hosszú éveken át hanyatlott, versenyképessége romlott, ezért most fejlesztésekre van szükség, amelyekre a Darányi Ignác-terv pályázatai adnak lehetőséget - fűzte hozzá az államtitkár. 

Mint mondta, az elmúlt évtizedekben visszaesett az élelmiszerexport, azonban a sertés- és baromfihúsra, halakra megvannak a szükséges állategészségügyi bizonyítványok, így sikerült visszaszerezni a piaci pozíciókat. Vietnamot, Szaúd-Arábiát, Oroszországot sikerült az exportba bevonni, és nyitott a kínai piac is.

Kardeván megjegyezte, hogy a kormányzat elsődleges célja, hogy a magyar alapanyagot itthon dolgozzák fel, és a hazai piacon is egyre nő az igény a magyar termékekre. 

Balogh Rudolf, a Baki Agrocentrum Kft. ügyvezetője szerint a hétfői szakmai konferencián a vállalkozók információkat kapnak a pénzügyi finanszírozás lehetőségeiről, piaci kilátásokról, valamint az agrárstratégiában várható változásokról. Balogh Rudolf az MTI kérdésére kifejtette: a magyar mezőgazdaság versenyképességét meghatározza, hogy miközben a növénytermesztéssel, állattartással nincs gond, a feldolgozással és a piaci értékesítéssel vannak problémák. Úgy vélte, az agrárstratégiában a sarokpontokat hosszú távra, évtizedekre kell rögzíteni. 

A Baki Agrocentrum évente 400 ezer csirkét állít elő, de a magas terményárak miatt a piaci értékesítési ár az önköltségi ár alatt van, ezért szükség van a támogatásokra, hogy ne csökkenjen tovább az állattartás. Az idei első félév a túlélésről szól; takarékossággal, szakmaisággal kell termelni, a feldolgozó kereskedőknek pedig mértéktartóknak kell lenniük - jegyezte meg az ügyvezető.

A Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára arról beszélt, hogy a költségvetési stabilitást nem a bevételi oldalon kellene biztosítani. Dávid Ferenc szerint nem a tervbe vett "presztízsberuházásokat", kellene végrehajtani, hanem a kiadás szerkezetén kellene változtatni. Hozzátette: a vállalkozói közérzetet már az is javítaná, ha az adminisztratív terheket csökkentenék.