Nem lesz baj a kínai gazdasággal a bányacég szerint

Vágólapra másolva!
Tavaly a saját várakozásait felülmúló mértékben termelt vasércet a világ második legnagyobb szereplőjének számító Rio Tinto. Ahogy év végéhez közeledve a kínai gazdaság növekedése élénkült, a vasérc árában négy hónap alatt 80 százalékos szárnyalás bontakozott ki, ami sokat segített a nyári hónapokban igencsak pesszimista kilátásokkal szembesülő vasérctermelőknek. A Rio Tinto szerint az ázsiai növekedés idén is erős maradhat, legalábbis az idei 15 százalékos kitermelésnövelési tervekből ezt a következtetést lehet levonni.
Vágólapra másolva!

Agresszív növekedési tervet fogalmaz meg az idei évre a Rio Tinto. A vállalat 290 millió tonnányi vasércet termelne a tavalyi - saját várakozásuk feletti - 253 millió tonnát követően, 2015-re pedig megcéloznák a 360 millió tonnás mennyiséget. Ez annyit tesz, hogy az idei 15 százalékos termelésnövekedést prognózisaik szerint a következő időszakban is éves átlagos 12 százalékos növekedés fogja követni.

Igen ambiciózusak a tervek, melyek csak akkor válhatnak realitássá, ha a kínai kereslet erős marad az előttünk álló években és ez a vasérc árát is stabilan magas szinten tartja. A Rio Tinto tehát nem számol a kínai gazdaság kemény landolásának lehetőségével, ami egybevág a piaci szereplők utóbbi hónapokban megfigyelhető magatartásával.

A kínai stimulusok hatására az ázsiai ország gazdaságának mélyrepülése tavaly ősszel megtorpant, melynek hatására a korábban hatalmas esést elszenvedő vasérc ára is igen éles - szeptember óta 80 százalékos - korrekciót mutatott.

A vasérc árának alakulása (USD/tonna)

A nyomott vasércárak közepette tavaly egyre több bánya volt kénytelen felfüggeszteni működését, mely olyan alacsony - tonnánként 30 dolláros - költséggel termelő cégek számára, mint a Rio Tinto, kifejezetten kedvező hatásokkal járhat. Ennek előnyeit élvezheti a cég a vasérc árának hirtelen emelkedése közepette, hiszen 10 dolláros áremelkedés a cég eredményeiben 10 százalék feletti emelkedést generál.

A Rio Tinto árfolyama (ausztrál dollár)