Óriási tőzsdei kibocsátásra készül a legnagyobb kínai kereskedő

Vágólapra másolva!
A legnagyobb kínai internetes kereskedő, az Alibaba Group a Crédit Suisse-t és a Goldman Sachsot kérte fel a Bloomberg információi szerint, hogy levezényeljék a cég tőzsdei kibocsátását. Az értesülések alapján 3-4 milliárd dollár nagyságú is lehet az IPO, a kibocsátás helyszíne pedig Hongkong lehet.
Vágólapra másolva!

3-4 milliárd dollár nagyságú IPO-ra készülhet a legnagyobb kínai internetes kereskedő, az Alibaba Group. A társaság a Bloomberg értesülései szerint a Goldman Sachsot és a Crédit Suisse-t kérte fel a kibocsátás levezénylésére, melynek helyszíne Hongkong lehet.

A vállalat alapítója, vezérigazgatója, Jack Ma még júniusban jelezte, hogy a következő öt év során piacra vinnék a teljes cégcsoportot. A kibocsátás során pedig ő is értékesítene részvényeket. Az IPO egyik előjele lehet az is, hogy Ma májusban lemond vezérigazgatói pozíciójáról.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.



Mint ismeretes 2012 májusában az Alibaba megegyezett a Yahoo!-val az Alibaba részvények egy részének visszavásárlásáról. A Yahoo! 40 százalékos pakkal rendelkezett az Alibabában, amit 2005-ben 1 milliárd dollárért vásárolt meg. Tavaly a részesedés 50 százalékát 7,1 milliárd dollárért adta el a Yahoo!. Az amerikai médiacég számára is fontos lehet a kibocsátás, mivel a maradék részesedés piaci értékére fény derülhet.

Yahoo! napi grafikon (Nasdaq)

Forrás: [origo]