Mindenkit meglepett a Richter partnerének nagy vesztesége

Vágólapra másolva!
A várakozásoknál sokkal nagyobb veszteséget szenvedett el a legutóbbi negyedévben a Richter amerikai partnere, a Forest. A vállalat antidepresszáns terméke hevesebb generikus versennyel kénytelen szembenézni, míg más termékek esetében az árengedmények hatottak kedvezőtlenül. A Richterrel közösen fejlesztett cariprazine-nal kapcsolatban a Forest csak szűkszavúan nyilatkozott: a negyedik negyedévben várható az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélye a cariprazine két indikációjában, melyet követően a cég számításai szerint jövőre már el is indulhatnak az értékesítések. Ezek alapvetően egybeesnek az elemzők várakozásaival, hiszen az eredmény előrejelzéseikben jellemzően a 2014-es évektől kezdik beépíteni modelljeikbe a cariprazinetól várt pozitív hatásokat.
Vágólapra másolva!

Csalódást keltett a Forest

Miközben az elemzői kar részvényenként 14 centes veszteségre számított, a Forest egyszeri tételektől megtisztítva 21 centes mínuszt halmozott fel a legutóbbi negyedévben. Miközben tavaly ilyenkor a vállalat 278 millió dolláros profittal rukkolt elő, ezúttal a veszteség mértéke elérte a 154 millió dollárt.

A vállalat kedvezőtlen negyedéves számaiban az egykori csúcsértékesítésű antidepresszáns Lexapro forgalmának visszaesésének van nagy szerepe. Egy évvel ezelőtt még 593 millió dollár értékben adtak el a gyógyszerből, a legutóbbi időszakban már csak 20 millió dollár értékben, amit a készítmény tavaly márciusba lejáró szabadalmi védettsége magyaráz. A generikus verseny megjelenése a termék piacán nagy visszaesést okozott, amit eddig nem sikerült egyéb készítménnyel helyettesítenie a vállalatnak. Az összbevétel emiatt szintén esett, méghozzá közel 42 százalékos mértékben.

A Forest a gyengébb eredmények hatására jelenleg már úgy számol, hogy a márciusban záruló teljes pénzügyi évében a korábbi 45-60 centes EPS-re vonatkozó előrejelzés alsó széléhez lehet majd közelebb a tényleges profitszám. A kilátásokat az némileg szépíti, hogy decemberben a Linzess és Tudorza névre keresztelt termékeket is piacra dobta a vállalat, így a jelenleg is futó időszakban ezek már egyre nagyobb mértékben tudnak hozzájárulni a vállalat számaihoz. Az elemzői tájékoztatón elhangzottak szerint a most bevezetésre került termékek értékesítési tapasztalatait még mindenképp meg szeretné várni a társaság, mielőtt hozzányúlna jelenlegi stratégiájához. A vállalat által az egész éves teljesítményre adott várakozás túlzottan optimistának tűnhet, hiszen az elemzők átlagosan 0,25 centes EPS-t jósolnak a folyó pénzügyi év vonatkozásában.

A jelentés mindenesetre nem viselte meg a papír árfolyamát, a kezdeti nagy esést zárásra sikerült ledolgozni és 0,7 százalékos emelkedéssel búcsúzni.

A Forest árfolyama (USD)

Miért fontos nekünk a Forest?

A Richter cariprazine névre keresztelt originális termékét az amerikai Foresttel közösen fejleszti, így a tengerentúli vállalat jelentései, és elsősorban annak cariprazinera vonatkozó részei a hazai befektetők számára is érdekesek lehetnek. A Forest a gyorsjelentésében azt írja, hogy várakozásai szerint az amerikai gyógyszerfelügyelet az idei negyedik negyedévben adhat zöld utat a terméknek (aminek törzsönyvezését skizofrénia és I. típusú bipoláris betegséghez társuló mániás és kevert epizódok kezelése vonatkozásában kérelmezték), így annak értékesítése várhatóan 2014-ben meg is kezdődhet.

A Forest által most jelzett időzítés nem újdonság, inkább csak megerősíti az eddigi várakozásokat. Az elemzők közül sokan vannak, akik a 2014-es évtől kezdenek számolni a cariprazine értékesítésének hatásaival, aminek nagy szerepe lehet majd abban, hogy a Richter a következő évek vonatkozásában is stabilan emelkedő eredményszámokat tudjon felmutatni.

A cariprazine-nal kapcsolatban a piaci szereplők által követett másik fontos kérdés, hogy vajon mekkora mérföldkőfizetés érkezik majd a Foresttől. Az amerikai vállalat jelentéséből ezt nem lehet megtudni, de a Richter vezérigazgatójának korábbi jelzései szerint a tavalyi negyedik negyedévben a korábbiakban jellemző pár milliárd milliárd forintnál kisebb összeg érkezhetett.

A Richter árfolyamának alakulása (Ft)