Rosszabbra számít a Világbank

Vágólapra másolva!
A korábbinál jóval lassabb világgazdasági növekedésre számít a Világbank. A fejlett államokban a munkanélküliség és a kedvezőtlen üzleti hangulat okolható a lassú kilábalásért.
Vágólapra másolva!

Jelentősen, 3-ról 2,4 százalékra rontotta a 2013-as globális gazdasági növekedésről szóló előrejelzését a Világbank, amely azzal indokolta a lépést, hogy a fejlett országok a vártnál sokkal lassabban lábalnak ki a gazdasági válságból.

Andrew Burns, az elemzést készítő csapat vezetője szerint a válságból való kilábalás csúszik, az év első negyedévének végére és a második negyedre várható. Rontott a szervezet a fejlődő országokra vonatkozó előrejelzésén is: a júniusi 5,9 százalékos növekedés helyett most már csak 5,5 százalékot vár. Az feltörekvő országok gazdasága 2014-ben 5,7, 2015-ben 5,8 százalékkal fog bővülni - áll a Világbank prognózisában.

A fejlett államok gazdasága az idén 1,3 százalékkal nőhet, a bővülést fékezi a kiadások lefaragása, a magas munkanélküliségi ráta és a rossz fogyasztói, illetve üzleti hangulat. Az ipari országok jövőre 2, egy évre rá pedig 2,3 százalékos gazdasági növekedésre számíthatnak a Világbank szerint. Az eurózóna gazdasága mindazonáltal 0,1 százalékkal zsugorodik ebben az évben, az Egyesült Államoké 1,9 százalékkal, Japáné pedig 0,8 százalékkal bővül. Míg tavaly az eurózóna adósságválságának kezelése érdekében meghozott intézkedések "felszínen tartották" a pénzpiacokat, addig az idén az Egyesült Államokban az adósságplafon megemelése körül zajló politikai viták lassíthatják a fejlődő országokban a gazdasági növekedést. A Világbank szerint a washingtoni politikai bizonytalanság már most érezteti a hatását, a dollárba vetett bizalom csökkenése és a piaci feszültség emelkedése pedig 2,3 százalékkal vetheti vissza az amerikai, 1,4 százalékkal a globális gazdasági bővülést.