A vezér székébe kerül a gigaleírás

Vágólapra másolva!
14 milliárd dolláros értékvesztési leírást kell elszámolnia a 2012-es évre a Rio Tinto bányaipari cégnek, ami miatt a vezérigazgató, Tom Albanese leköszön posztjáról. A CEO két legnagyobb akvizícióján kell a leírást végrehajtani. A Rio Tinto részvénye 2,5 százalék fölötti mínuszban van a londoni parketten.
Vágólapra másolva!

Nem indult jól a nap a Rio Tinto számára, 2,5 százalékot meghaladó mínuszt mutat a részvény a nyitás után nem sokkal. A világ második legnagyobb bányaipari cégének vezérigazgatója ma bejelentette lemondását, mivel a cégnek 14 milliárd dolláros értékvesztési leírást kell végrehajtania a 2012-es évre két jelentős mozambiki akvizíció miatt.

A leírás jelentős része a társaság alumínium divízióját érinti. Még 2007-ben 38 milliárd dollárért, a piac csúcsán, megvásárolták az Alcan nevű céget, mely után már idén februárban 8,9 milliárd dolláros értékvesztést számolt el a Rio Tinto.

A vezérigazgató mellett bukik a vállalat energetikai divíziójának a feje, Doug Ritchie is, aki a 2011-ben megvásárolt mozambiki széntermelő, a Riversdale Mining ügyletet vitte véghez. Az egységért 3,9 milliárd ausztrál dollárt fizettek, de 3 milliárd dolláros értékvesztést kellett miatt elkönyvelni.

A Rio Tinto február 14-én teszi közzé 2012 éves jelentését.

Rio Tinto napi grafikon (LSE)

Forrás: [origo]