Belehúzott a forint

Vágólapra másolva!
Varga Mihály nyilatkozata után erősödésbe kezdett a forint, és kisebb korrekció után is 5 forinttal erősebb az euróval szemben, mint a hét elején.
Vágólapra másolva!

Napon belül megközelítőleg három forintot erősödött az euró árfolyama. Míg reggel még a 295 forintos szint közelében volt, hamar 292 forint közelébe erősödött, majd korrigált, és délben már 293 forint körül állt. A jelentős ugrás különösen annak fényében érdekes, hogy hétfőn még a 300 forintos szintet közelítette az euró árfolyama.

Az euró árfolyamának erősödésében szerepe lehet Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős miniszter szerda esti nyilatkozatának is, amiben arról beszélt, hogy nem érdemes a forintot gyengíteni a magyar gazdaság mostani helyzetében. "Tekintettel a lakosság és az állam jelentős devizakitettségére, a forintnak stabilnak kellene maradnia, a 275-285-ös sávban" - mondta.

Korábban Matolcsy György több megszólalása is hozzájárult a forint gyengüléséhez, ezekben arról beszélt, hogy szerinte a Magyar Nemzeti Banknak milyen eszközökkel kellene a gazdaság felpörgetéséhez hozzájárulnia.