Hirtelen ugrott egyet a forint árfolyama

Vágólapra másolva!
Nagy hirtelenségű erősödés bontakozott ki a reggeli órákban a forint piacán. A hazai fizetőeszköz árfolyama a 295-ös magasságokból a 293 forint/euró alatti szintekre is benézett, amiben Varga Mihály tegnapi tv interjúban mondott szavai bírhatnak fontos szereppel. A mai erősödésével a forintnak sikerült maga mögött hagynia az utóbi négy nap szűk kereskedési sávját, miközben technikai jelzések is a további erősödés irányába mutatnak. 
Vágólapra másolva!

A reggeli órákban hirtelen erősödés mutatkozott a forint piacán, melynek hátterében Varga Mihály tegnapi tv interjúban elhangzott mondatai állhatnak. Varga elmondása szerint veszélyesnek tartaná a forint gyengítését az ország jelenlegi helyzetében. Tekintettel a lakosság és az állam jelentős devizakitettségére, a forintnak stabilnak kellene maradnia, a 275-285-ös sávban.

Egy meghatározó kormányzati politikus szavait a piaci szereplők mindig kiemelt figyelemmel követik, márpedig Varga ezúttal igen egyértelmű jelzést küldött a szerinte kívánatosnak tartott árfolyammal kapcsolatban. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kormányzat más szereplői is hasonlóan látják a helyzetet (Matolcsy Györgynek a szükséges jegybanki politikával kapcsolatos gondolatai például inkább a forint gyengülésénekirányába mutatnak), a piacon mégis képes volt az erősödés irányába billenteni a mérleg nyelvét.

Ma reggel a Világbank Magyarországgal kapcsolatban az idei évre 0,4 százalékos GDP növekedési prognózist adott, ami vélhetően nem volt nagy hatással a piaci folyamatokra. Jelenleg a piaci konszenzus is nagyjából hasonló mértékű, 0,5 százalékos GDP növekedést jósol Magyarország esetében.

A reggeli több mint két forintos erősödést hosszabb távra kitekintve is jelentősebbnek mondhatjuk, hiszen ezzel az utóbbi négy nap szűk kereskedési sávját is sikerült elhagynia az árfolyamnak. Technikailag kedvező kép tárul elénk, hiszen az 50 napos mozgóátlag alulról metszette a kétszáz naposat, miközben a következő támaszszint a 290-es szinteken található.