Elképesztően megnőtt a Gazprom profitja

Vágólapra másolva!
Ma reggel tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a legnagyobb orosz gázpiaci szereplő, a Gazprom. Az elemzői konszenzushoz képest magasabb lett a negyedéves profit, ráadásul éves alapon duplázódott az eredmény. A harmadik negyedéves teljesítményre (naptári negyedév) pozitív hatást gyakoroltak a devizamozgások, viszont az üzemi költségek is drasztikusan megemelkedtek éves alapon. A moszkvai kereskedésben közel 1 százalékot emelkedett a részvény.
Vágólapra másolva!

Több mint duplájára emelkedett a legnagyobb orosz gázpiaci szereplő, a Gazprom harmadik negyedéves profitja. A 305 milliárd rubeles profit meghaladta a 291 milliárd rubeles Bloomberg és a 278 milliárd rubeles Reuters konszenzust is. Az orosz vállalatok nem feltétlenül transzparenciáról híresek, ezt jelzi, hogy a Gazprom még csak a 2012 július-szeptembere közötti eredményét tette ma közzé, az amerikai és az európai vállalatok viszont már a negyedik negyedéves számaikat kezdték el publikálni.

A társaság árbevétele 1,1 ezer milliárd rubelt tett ki, szemben a 971,5 milliárd rubeles elemzői konszenzussal. A gázeladások nagysága a negyedév során éves szinten 8 százalékot esett Törökország és az EU felé.

Az orosz gázipari monstrum negyedéves teljesítményére a devizamozgások miatt 92,7 milliárd rubeles pozitív hatással voltak. Leginkább azért, mert a rubel az euróval és a dollárral szemben is gyengülést mutatott.

A részvény minimális, 1 százalékos pluszban mozog a moszkvai parketten.

Gazprom napi grafikon (Moszkva)

Forrás: [origo]