Részvénypiaci összeomlást vizionálnak a nagyok

Vágólapra másolva!
Részvénypiaci esésre figyelmeztetnek a BlackRock és a UBS szakemberei. A következő hetekben már számos kockázati tényezővel kell megbirkózniuk a befektetőknek (kezdve az amerikai adósságplafontól az olasz választásokon át a január végi tengerentúli makrogazdasági adatokig), így az utóbbi időszak nagy ralija is kifulladhat. A UBS technikai elemzője egyenesen azt állítja, hogy a részvénypiacok kvázi összeomlással néznek szembe, 2014-ig az amerikai S&P 500 index 42 százalékot zuhanhat.
Vágólapra másolva!

A BusinessInsider által idézett BlackRock szerint a jelenlegi részvénypiaci emelkedést a költségvetési szakadékkal kapcsolatos megállapodás hajtja, de azt segítik többek között a szezonálisan is erős trendek és a vártnál erősebb gazdasági adatok. Ezek a tényezők azonban csak időlegesen tudnak ilyen kedvező képet festeni, ezért is számítanak a tőzsdei rali napokon vagy heteken belüli végére a szakértők.

A pesszimista világképüket három kockázati faktor erősíti:

  • Részvénypiaci hullámokat gerjeszthetnek az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos politikai nézeteltérések. A helyzet kezelése az utolsó pillanatra tolódhat, miközben egy esetleges leminősítés veszélyével is szembenézhet Amerika.
  • Európa felől is jelentkeznek a politikai jellegű kockázatok, elsősorban a februárban esedékes olasz választások kapcsán. Ha egy kevésbé piacbarát politikai erő nagy támogatottságot szerezne, az a befektetőket i elbizonytalaníthatná az európai adósságkezelés fenntarthatóságával kapcsolatban.
  • Az amerikai adóemelések első gazdasági hatásairól a január végén esedékes makrogazdasági adatok alapján kaphatunk majd képet, melyek előtt nem árthat az óvatosság.

Nemcsak a BlackRock szakértői pesszimisták a kilátásokkal kapcsolatban. A UBS technikai elemzője a jelenlegi ötéves csúcsokról 42 százalékos zuhanást vizionál 2014-ig. Bár a piacon sokan remélik, hogy az oldalirányú mozgásoknak vége a piacon, a UBS szerint a következő 5-8 évben még nem kerül majd sor a bikapiachoz valóm visszatérésre.

Bár a szakértők pesszimista világképe elsőre ijesztőnek tűnhet, az talán némi nyugalomra adhat okot, hogy láthatóan sokan vannak még olyanok, akik nem hisznek a részvénypiaci bikapiacban. Amíg akadnak ilyen befektetők, addig van arra lehetőség, hogy a késői belépők újabb magasságokba hajtsák a részvényindexeket.

Az S&P 500 részvényindex alakulása (pont)