Durva hanyatlás az építőiparban

Vágólapra másolva!
A évek óta lejtőn lévő építőipar újabb hanyatlást könyvelt el tavaly novemberben, a termelés a 2001 körüli szint alatt van.
Vágólapra másolva!

Tavaly novemberben az építőipar termelése 11,7 százalékkal csökkent éves szinten, épületekből közel 17 százalékkal kevesebb épült, az út-, vasút-, vezetéképítést felölelő egyéb építményeknél több mint 7 százalékos volt a hanyatlás - közölte csütörtök reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

Az ágazat kiábrándító helyzetét jelzi, hogy, ha a 2005-ös termelést vesszük 100 százaléknak, akkor a mostani teljesítmény 40 százalékkal marad el attól, egyúttal alulmúlja a 2001 januárjában mért szintet is.

A 2012 novemberében kötött új szerződések volumene 18,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel azelőttinél. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene a 2011. novemberihez viszonyítva 8,5 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké egynegyedével csökkent, elsősorban az egy évvel korában kötött nagyértékű szerződések miatti magas bázis következtében.

Az építőipari vállalkozások 2012. november végi szerződésállományának volumene 12,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 24,1 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 32,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.