Simor András úgy látja, csak a kedvező piaci hangulat segített Magyarországnak, hogy a sorozatos kamatvágások nem okoztak súlyos problémákat a magyar piacokon. Szerinte a lazább monetáris politika kiszolgáltatottá teheti az amúgy is érzékeny forintot.

A fejlett országokban alkalmazott gazdaságösztönző intézkedések másolása csak tovább súlyosbítaná Magyarország legnagyobb gondját, amelyet a kiszámíthatatlan gazdasági környezet jelent - mondta külföldi hírügynökségeknek adott interjújában Simor András, a Magyar Nemzeti Bank márciusban távozó elnöke.

Szerinte a túl sok monetáris ösztönzés csak mélyebb recesszióba fogja taszítani az országot, ahelyett, hogy segítené a válságból való kilábalást. "Ha a jegybank lépései kiszámíthatatlanná válnának, az jelentősen rontana a helyzeten" - idézte a Reuters Simor Andrást a péntek hajnalban közzétett interjúban. A brit hírügynökség pedig utalt arra, hogy a jegybank monetáris tanácsa öt hónap alatt 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, amivel az intézmény elnöke nem értett egyet. A Reuters azt is megjegyezte, hogy a forint november óta 5 százalékot esett, és Orbán Viktor miniszterelnök a vélekedések szerint olyan "lojális" utódot fog választani a posztjáról márciusban távozó Simor helyére, aki nyitott lehet a monetáris ösztönzéssel kapcsolatos, a kormányzati műhelyek által kovácsolt elképzelésekre. (A jegybankelnök utódlásáról és a jegybankárok harcáról itt olvashat részletesen.)

Simor András közölte, a kedvezőbb globális piaci hangulat segített Magyarországnak abban, hogy büntetlenül megússza a sorozatos kamatvágásokat, de hozzáfűzte, hogy a csökkentések nem voltak megalapozottak, mert az árak növekedéséről szóló előrejelzés meghaladja a bank 3 százalékos célkitűzését. "Az a tény, hogy a forint nem omlott össze, még nem jelenti azt, hogy a monetáris politika a megfelelő lépéseket tette meg" - mondta, egyúttal alaptalannak nevezte azokat a bírálatokat, amelyek szerint az MNB nem tett elegendő erőfeszítést a gazdaság segítésére. "Többet tettünk, mint bárki más a régióban, és kipróbáltunk minden lehetséges eszközt, amely egy kis és nyitott feltörekvő piacgazdaság esetében bevethető" - fogalmazott a jegybankelnök.

Szerinte a kamatvágás hatásai kétségesek, mivel a hitelezés legnagyobb akadálya a bizonytalanság volt, nem pedig az alapkamat. "Nemcsak a befektetési célú forinthitelezés nem nő, hanem a közvetlen külföldi beruházás és a vállalkozásoknak nyújtott devizahitelezés sem, és ezeket nem a magas alapkamat gátolja" - fogalmazott. Simor szerint egy lazább monetáris politika még kiszolgáltatottabbá teheti az amúgy is ingatag forintot, amelynek legutóbbi árfolyamszintjei és volatilitása azonban nem voltak extrémek - tette hozzá.