Kell-e a forint gyengülésétől tartanunk?

Vágólapra másolva!
Az elektronikus útdíjtender nyertesének visszalépése a tender körüli hosszas huzavona után sok szempontból fontos és szimbolikus esemény. Részben a kieső költségvetési bevételek, részben pedig a rendkívül bizonytalan beruházási környezet miatt a forint gyengülése felé mutat, de több egyéb, hazai és nemzetközi tényező is nyomást gyakorol a forint árfolyamára, és ha a romlik a nemzetközi hangulat, akkor a gyengülést később akár a részvényárak is követhetik - írja Nyári Zsolt elemzésében, amit az alábbiakban változatlan formában közlünk.
Vágólapra másolva!

Nem az útdíjtender miatt, az csak egy jel

A hétvége egyik legfontosabb híre , hogy az elektronikus útdíjtenderen nyertes cég visszalépett a teljesítéstől, és szombati közleményében azt írta, hogy a piacon "eddig nem tapasztalt mértékű és formájú nyomásgyakorlás következtében olyan bizonytalan üzleti és jogi helyzet alakult ki, amely jogi helyzet tisztázásáig nem áll módjában a szerződést aláírni és a teljesítést megkezdeni". Ezek a sorok önmagukért beszélnek, mondhatnám azt is, no comment, árulkodó helyzetkép a magyarországi viszonyokról.

De próbáljunk nem elveszni a részletekben, és nézzük meg milyen hatással lehet a már egy ideje a piacon kint lévő hír a forintra és a hazai tőzsdére! Az elektronikus útdíjrendszertől várt idei bevétel 75 millárd forint, jelentős tétel még akkor is, ha a költségvetésben 600 millárdos puffer van elvileg. Ez a bevétel ráadásul abba a kategóriába tartozik, amelyiknek fenntarthatóságában joggal bízhatnánk, mert Magyarország, mint tranzitország földrajzi elhelyezkedése okán nehezen kikerülhető. A hír azonban az elmaradó bevételen túl is alkalmas lehet a forintot jelentős mértékben gyengíteni, mert a cég közleménye ismét rávilágít arra, hogy bizonytalan környezetben elmaradnak a beruházások, amik nélkül az ország szekere nem tud kijönni a kátyúból (nem lesz GDP-növekedés).

A forintra enélkül a hír nélkül is sok veszély leselkedik manapság. A slágertéma természetesen az új jegybankelnök személye, és már annyian elmondták a londoni elemzőházak részéről, hogy kinek a személyétől tart a legjobban a piac, hogy én meg hadd mondjam el, hogy szinte biztos, hogy nem olyan név fog kikerülni a kalapból, amelyik már "be van dobva" a sajtóba. Akárhol is lesz a forint március környékén, a jegybankelnök neve rövid távon forinterősítő lesz, mert addigra a piac a legrosszabb forgatókönyvet fogja árazni.

EURHUF (3 perces)

A forint ma reggel nem mutat nagyobb elmozdulást, 293 körül indítjuk a hetet az euróval szemben.

Mi ronthat és javíthat a forint helyzetén a következő napokban?

A példátlanul magas kockázati étvágy a világban ugyan még fennmaradhat, jelenleg semmi sem mutatja a csökkenését (lásd a carry devizák folyamatos gyengülését: jen, dollár, svájci frank), de a változás mindig akkor következik be, amikor már nem nagyon számítunk rá. Az elmúlt hetek adatai, amelyek azt mutatják, hogy csúcsközeli nagyságrendben áramlik a pénz a fejlödő piacok részvényalapjaiba, már elég intő jel lehet azoknak, akik láttak már gyors hangulatfordulást, és az azzal járó kijózanító hidegzuhanyt a parketten!

A forintra leselkedő veszélyek közé tartozik, hogy a jegybank kamatcsökkentési sorozata jó eséllyel folytatódik, ami ugyan üdvözlendő lenne, amennyiben ez dinamizálná a gazdaságot, de ennek egyelőre semmi jele. Viszont annak függvényében, hogy az Európai Központi Bank kommentárjából arra lehet következtetni, hogy az eurókamatok nem fognak változni, a forint-euró kamatspread szűkülése veszélyessé válhat egy bizonyos ponton, ami talán már egészen közel lehet. Visszatérő gondolatom, hogy a példátlan pénzbőségnek hamarosan vége lehet, amire az amerikai jegybank már utalt is, de ez még egyáltalán nem érezteti a hatását a devizaárfolyamokban.

A forint tehát jó eséllyel gyengülhet a következő napokban, technikailag a 305 és a 308-as szintek lehetnek a mozgás céltartományai.

EURHUF (napi grafikon)

Forrás: [origo]

Hogyan hat ez a részvényekre?

Nézzük meg, hogyan viselkedhetnek a nagyobb tőzsdei részvényeink ebben az időszakban, ha tényleg a gyengülés felé haladnánk. A forint 10-15 egységnyi csökkenése, ha lassan menne végbe (nem lennének benne 1 százaléknál nagyobb kilengések), nem okozna drámai gyengülést a részvénypiacon, ellenben a gyors gyengülés alkalmas lehet egy minipánikhoz, amikor szinte mindegy, milyen fundamentumai vannak a cégeknek, mert olyankor "kosáreladások" dominálnak, azaz a meghatározó intézményi befektetők mindentől szabadulnak, ami benne van a modellportfólióban.

Külön-külön megnézve a blue chipjeinket a két gyógyszergyári papír az exportorientáltságuk miatt akár a haszonélvezője is lehet a gyengülésnek, nekik a gyenge forint jelentős árbevételnövekedést okozhat, a MOL-nak és az OTP-nek egyértelműen káros a gyenge forint, a Magyar Telekomnak elvileg semleges, de amennyiben a forintgyengülés a kötvényhozamok emelkedésével kéz a kézben történne, az szintén negatív lenne.

Elmondható tehát, hogy ugyan ma még nincs egyértelműen kiszállásra buzdító felhívásunk, de érdemes lesz a következő napokban jól figyelni a forintra, mert valószínűleg jóval hamarabb fogja megmutatni a hangulatromlást, mint azt a tőzsdei árakban megtapasztalnánk. Simán belefér, hogy a jó erőben lévő OTP folytatja emelkedését az 5300 forintos technikai célár felé (a kitörés lehetőségére az Investor.hu-n is idejekorán felhívtuk a figyelmet - a szerk.) , miközben a deviza és kötvénypiacon már más szelek kezdenek fújdogálni. Az a tapasztalat, hogy először a jóval likvidebb piacon kezdenek a nagyok pozíciót váltani, és csak utána fordulnak teljes mellszélességgel a részvénypiacunk felé.

OTP (napi grafikon)