Vágólapra másolva!
A kormányszóvivő szerint nincs érdemi befolyással az elektronikus útdíjszedési rendszer idei hazai bevezetésére az, hogy visszalépett a tendertől a nyertes Getronics. Giró-Szász András hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában ezt a körülményt részletkérdésnek nevezte.
Vágólapra másolva!

Giró-Szász András azt mondta, a miniszterelnök és a szaktárca világossá tette, hogy a közbeszerzést elnyert cég nem tudott megfelelni bizonyos feltételeknek, nem tudta a határidőket garantálni.

"Ugyanakkor azt is világossá tették, hogy ez érdemben nem lesz befolyással arra, hogy az elektronikus útdíj beinduljon Magyarországon 2013-ban" - fogalmazott a kormányszóvivő. Hozzátette: ez olyan részletkérdés, amelyet a szaktárca állítása alapján át lehet hidalni.

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. szombaton közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a Getronics Magyarország Kft. mint az elektronikus útdíjszedési rendszer teljes körű bevezetésére és megvalósítására kiírt tender nyertes ajánlattevője január 18-án nyilatkozatban értesítette az ÁAK Zrt.-t a visszalépéséről.

Újra jönne a Hungarian Motorway

A korábban a rövid ajánlattételi határidő miatt visszalépett Hungarian Motorway Konzorcium viszont ismét versenybe száll az elekrtonikusútdíj-tenderen, ezt a szándékát szombaton írásban jelezte az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-nek - közölte a cég hétfőn az MTI-vel.

A társaság októberben azt követően lépett vissza, hogy az ÁAK a többi pályázóval egyetemben hiánypótlásra szólította fel, s a konzorcium nem látta biztosítottnak a szükséges igazolások időben történő megszerzését. Miután a tenderen nyertes Getronics Magyarország Kft. szombaton jelezte, hogy visszalép, a Hungarian Motorway Konzorcium még aznap írásban tájékoztatta a kiírót, hogy szándékában áll újból versenyre kelni és ajánlatot tenni. A cég a levélben azt kérte, hogy a tisztességes verseny jegyében biztosítsák számára az ajánlattételi lehetőséget.

Nyomást gyakoroltak

Mint arról beszámoltunk, a Getronics a piacon szokatlan nyomásgyakorlással indokolta visszalépését, aminek következtében olyan bizonytalan üzleti és jogi helyzet alakult ki, amelynek tisztázásáig nem áll módjában a szerződést aláírni és a teljesítést megkezdeni. A cég információi szerint az egyik versenytársuk az elmúlt időszakban szinte az összes, a projektben részt vevő alvállalkozó partnerüket megkereste, és nyomást gyakorolt rájuk annak érdekében, hogy az együttműködésből visszalépjenek, és ezzel ellehetetlenítsék az e-útdíjrendszer határidőre történő kiépítését. Hozzátették: a Getronics Magyarország Kft. vizsgálja a szükséges jogi lépések megtételét, azok részleteiről a későbbiekben ad tájékoztat

Az eredeti tervek szerint a szerződést december 27-én írták volna alá. A Getronics január 14-én 30 napos haladékot kért és kapott, hogy tovább tárgyalhasson az alvállalkozójával. A megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer tervezett indulási időpontja 2013. július 1. A rendszertől 75 milliárdos bevételt vár a kormány, ez be van tervezve az idei költségvetésbe, az esetleges csúszás a bevétel elmaradását eredményezheti.