Könyvelési csalások a Caterpillarnál

Vágólapra másolva!
Könyvelési csalást derítettek fel a világ legnagyobb építőipari és bányászati eszközök gyártójának tekintett Caterpillarnál, ami után a társaságnak 580 millió dolláros leírást kell végrehajtania. A könyvelési problémák egy kínai cég megvásárlásához kapcsolódnak, az ERA Mining Machinery még az akvizíció előtt követett el szabálytalanságokat. A leírás a tavalyi negyedik negyedéves eredményeket is jelentősen le fogja rontani, és rossz fényt vet a Kínában vezető piaci szerepre törő Caterpillarra.
Vágólapra másolva!

580 millió dolláros leírásra kényszerül a Caterpillar egy kínai vállalat, az ERA Mining Machinery megvásárlása miatt, mivel a cég az akvizíció előtt komoly számviteli szabálytalanságokat követett el. A negyedik negyedéves egy részvényre jutó profit 87 centtel lehet alacsonyabb. Egyes vizsgálatok során ugyanis eltéréseket találtak a leltár és a könyvelési számok között. Az ilyen jellegű visszaélések megelőzéséért felelős társaság menedzsereit ezért kirúgták, és helyükre új csapatot állítottak.

A Caterpillar a világ legnagyobb építőipari és bányászati eszközök előállítójának számít, és még tavaly 793 millió dollárért kebelezte be az ERA Mining Machinery kínai vállalatot. A tranzakció után a Caterpillar szénbányászathoz szükséges eszközök gyártását végző üzemekhez jutott Kínában, a világ legnagyobb szénkitermelő országában.

A vállalat vezérigazgatója mélységesen elítélte a visszaéléseket, és elfogadhatatlannak nevezte azokat. Doug Oberhelman kiemelte, hogy gyorsan és ellentmondást nem tűrően léptek fel azok ellen. A cég vezetője szerint a kínai piacon vezető szerepre törő Caterpillarnál nem engedhetnek meg maguknak ilyen jellegű csalásokat. A világ második legnagyobb gazdasága a társaság árbevételének 3 százalékát adta a tavalyi év első negyedévében.

A visszaélések hírére piaczárás után másfél százalékos zuhanással reagáltak a részvények pénteken.

Caterpillar napi grafikon (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]