Története során először nyilvános kötvénykibocsátást készül végrehajtani a Nokia és a Siemens közös tulajdonában álló Nokia Siemens Networks, hogy a befolyó összegből jövőbeli befektetések finanszírozását, és jelenlegi bankhitelek visszafizetését valósítsák meg. A két óriásvállalat korábban még meg akart szabadulni a közös leányvállalattól, miután viszont az egy egy milliárd dolláros tőkeemelés és költségcsökkentő intézkedések végrehajtása után erőteljes növekedésnek indult, kiemelt figyelem kezdte övezni a vállalatok részéről.

700 millió eurós kötvénykibocsátásra készül a Nokia Siemens Networks a Financial Times szerint. A források úgy tudják, nyáron kerülhet sor a kötvények eladására, a befolyó összeget pedig a jövőbeli befektetések finanszírozására és a jelenlegi bankhitelek visszafizetésére használnák fel.

A társaság a Nokia és a Siemens közös tulajdonában található, és a múlt évben már az eladásáról tárgyaltak az érintettek. Az üzlet azonban meghiúsult, így a két óriáscégnek 1 milliárd dolláros tőkeemelést kellett végrehajtani a közös leányban, hogy megerősítsék pénzügyi helyzetét. Ezzel pedig a NSN jelentős fejlődést tudott produkálni az amúgy telített telekommunikációs piacon.

Továbbá Rajeev Suri vezérigazgató nagyobb méretű költségcsökkentő intézkedéseinek köszönhetően az NSN eredményessége is javult. Ennek keretében 17 ezer alkalmazottól fognak megválni év végéig. Ezenkívül a társaság folytatja több, nem kulcsfontosságú üzletének értékesítését, hogy csak a legfontosabb, legnagyobb nyereséget hozó területekre tudjanak fókuszálni, mint amilyen például a szélessávú mobilhálózatok és szolgáltatások.

Ez a stratégia idáig működőképesnek bizonyult, ugyanis a Nokia Siemens Networks történetében először az elmúlt három egymást követő negyedévben jelentős profitot tudott termelni. Ezzel pedig kiemelt figyelem kezdte övezni a Nokia részéről, mivel a NSN pozitív eredményei segítettek kompenzálni a finn cég más területeken elszenvedett veszteségeit.

Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: [origo]

Siemens árfolyama (Xetra)