Már másolják külföldön a magyar különadók példáját

Vágólapra másolva!
A magyar kormányéhoz hasonló tervekkel rukkolt elő a román vezetés, melynek keretében különadókkal sújtanák a nyersanyagkitermelő és energetikai cégeket. A földgázkitermelő vállalatoknak a gázpiaci dereguláció miatt emelkedő gáztarifák után származó bevételük 60 százalékát kitevő különadót kell fizetniük. Ezen túl dolgoznak a más nyersanyagokat kitermelő társaságok megadóztatásán is, a tervek szerint fél százalékos adó terhelné ezeknek a cégeknek a bevételét -jelentette be a román pénzügyminiszter az ottani pénzügyminisztérium hivatalos honlapján.  
Vágólapra másolva!

A gázpiaci dereguláció miatt emelkedő gáztarifák után származó bevételük 60 százalékát kitevő különadót kell fizetniük azoknak az energiaipari társaságoknak, amelyek természetes gázt termelnek ki és értékesítenek az országban, beleértve a Fekete-tenger térségét. Az adó alapja a megemelt gáztarifákból származó bevétel lesz, mely február 1-én lép életbe, és a tervek szerint 2014 végéig fog hatályban maradni.

A román kormány ezen kívül a más nyersanyagot kitermelő és értékesítő cégeket is meg szeretné adóztatni, a tervek szerint ezeknek a társaságoknak a termelésből és értékesítésből származó bevételük fél százalékát lesznek majd kénytelenek adóként befizetni. Ez az adó 2013 februárjától 2014 decemberéig lenne érvényben.

A romániai intézkedések kísértetiesen hasonlítanak a Magyarországon 2010-ben bevezett válságadókra, melynek keretében az energiaipari vállalatokra a nettó árbevételük alapján számított adóalap 1,05 százalékát rótták ki különadóként. Ezt csak idén törölték el itthon.

Ezen túl tavaly novemberben a harmadik megszorító csomag keretében 31 százalékra emelték az energiaszolgáltatók jövedelemadóját. A közkeletű nevén Robin Hood adóval és a 19 százalékos társasági nyereségadókulccsal összesen 50 százalékos adóterheléssel kell az energiaszektornak szembenéznie itthon.

A bevezetett adónem az OMV Petrom eredményére lehet minimális hatással, mivel a cég romániai tevékenysége nem jelentős. A hírre a vállalat részvényei 2,2 százalékos mínusszal reagáltak.

OMV Petrom árfolyama

Forrás: [origo]