Kiderül, állja-e a sarat a Microsoft

2
Vágólapra másolva!
A gyorsjelentési szezon első hetei nyugodtan teltek a technológiai szektorban, de cserébe a héten egész nagy csokorra való, érdekesnél érdekesebb gyorsjelentést kapunk a szektor nagyágyúitól. A figyelem középpontjába nyilvánvalóan az Apple kerül, de érdemes lesz figyelni a Google, Intel és a Microsoft jelentését is a héten.
Vágólapra másolva!

Sűrű hete lesz a technológiai szektor befektetőinek az amerikai piacon, a ma kereskedési szünet után ugyanis a hét hátralévő részében szabályosan záporoznak majd a tech és telekom nagyágyúk gyorsjelentései. A sort a Verizon Communications nyitja majd holnap, magyar idő szerint kora délután, de holnap este fény derül a Google, az IBM és a Texas Instruments negyedik negyedéves számaira is, szerdán az Apple borzolja a kedélyeket, csütörtökön pedig megtudhatjuk, hogyan teljesített a Microsoft új táblagépe, a Surface.

A gyorsjelentésekhez szükséges "puskánkat" a cikkünk végén találja, amelyben összeszedtük az egy részvényre jutó profit (EPS) és az árbevétel alakulására vonatkozó elemzői várakozásokat és az egy évvel korábbi számokat.

Kedd: Google, IBM és Texas Instruments

A Google minden bizonnyal igyekszik majd feledtetni az előző negyedéves gyorsjelentéskor elkövetetett kapitális hibát a negyedik negyedév számaival. Mint emlékezetes, a keresőóriás számai emberi mulasztás miatt lényegesen korábban, még bőven a kereskedési idő alatt napvilágot láttak, és mivel jóval a várakozások alattiak voltak, rögtön 10 százalék feletti esést generáltak a részvénypiacán.

A holnap esti jelentésben a befektetők a hirdetési bevételek és az ehhez kapcsolódó költségek mellett árgus szemekkel figyelik majd az olcsóbb mobilhirdetések miatt lemorzsolódó hirdetési átlagárak alakulását, és a Motorola felvásárlás miatt alaposan megugró működési költségek alakulását is.

Az IBM jelentése leginkább a vállalati IT-piac állapotába ad majd betekintést. A "Big Blue" számára igazán lényeges lehet, hogy a tavaly második félévben bemutatott új szerverplatformok iránt milyen lesz a kereslet. A harmadik negyedéves jelentést nem fogadták kitörő örömmel a befektetők, a friss számokban pedig a menedzsment prognózisai mellett valószínűleg a szoftver- és szolgáltatásértékesítés dinamikáját vizsgálják majd kitüntetett figyelemmel.

A Texas Instruments holnapi jelentéséhez az Intel adott meglehetősen kellemetlen felvezetést, a chipgyártó óriás a negyedik negyedévben ugyan egész jól teljesített az elemzői várakozásokhoz képest, de az aktuális negyedévre adott bevételi előrejelzés, és főként az agresszívan, nagyjából egyötödével, mintegy 2 milliárd dollárral megemelt beruházási tervek miatt 7 százalékos esést szenvedett el. A Texas Instruments ugyan kicsit már pályán játszik, mint az Intel, de valószínűleg főként a menedzsment kommentárjai és a félvezető-piacra vonatkozó előrejelzése határozza majd meg a hangulatot.

Szerda: Mindenki az Apple-re figyel majd

Szerdán minden bizonnyal ellopja majd a showt az Apple nemcsak a technológiai vállalatok elől, de az egész piac lélegzetvisszafojtva figyel majd. Az Apple hosszú távú kilátásairól már sokszor értekeztünk, de ezúttal sokkal inkább az a lényeges, hogy végre kiderül, tényleg drasztikusan gyengült-e az iPhone iránti kereslet a karácsonyi szezonban, és hogy mennyire kedvelik a fogyasztók az iPad Minit.

Meglátásunk szerint mindkét termék rekordot fog dönteni, de az emiatti örömöt könnyen elronthatja, ha a befektetők az eredményhányadok lemorzsolódását látják, és valószínűleg a menedzsment is kijózanító prognózisokat fog közzétenni az aktuális negyedév eredményeiről.

Csütörtök: Hogy bírja a versenyt a Microsoft?

A Microsoft számára az elmúlt negyedév több nagyon fontos eseményt is hozott. A Windows új, 8-as verziója mellett a mobilokra optimalizált Windows Phone 8 is megjelent, de előbbi sokkal fontosabb, hiszen a Microsoft azt várja, hogy az új rendszer vonzereje valamelyest tompíthatja az egyébként egyre meredekebb ütemben zsugorodó PC-értékesítések miatti visszaesést, ami szintén kulcsfontosságú üzleti alkalmazások értékesítését is komolyan visszavethette.

Ezzel együtt is kétségtelenül az egyik legérzékenyebb pont a Surface nevet viselő táblagép értékesítése lehet. Az elemzői vélemények nem túl rózsásak, alig egymillió eladott tabletről szólnak, ami a felfokozott várakozásokhoz képest elég harmatos eredmény lenne.

Vajon honnan jöhet meglepetés?

Ha azt próbáljuk megtippelni, hogy vajon melyik tech óriás hozhat igazán komoly pozitív vagy negatív meglepetést, érdemes megnézni az elemzői várakozások alakulását. E tekintetben a legnagyobbak közül a Google-lel szemben fokozódtak leginkább az elvárások, az egy részvényre jutó profit (EPS) konszenzus 3 százalékkal emelkedett az elmúlt három hónapban (miután egyébként jó nagyot esett a már említett fiaskót követően).

A gigászok közül ugyanakkor az Apple-lel szemben sarkosodott ki leginkább a pesszimizmus, amit az árfolyam elmúlt hónapokban látott meredek esése is jól szemléltet (az egyhetes teljesítményben ugyanakkor a Google alulmúlja az Apple-t). Az EPS-várakozások több mint 4 százalékkal zsugorodtak, ami nem tűnik nagyon nagynak, de a héten jelentő mamutok közül egyértelműen kiemelkedik, másfelől pedig a pesszimizmus lehetőséget teremt arra is, hogy legalább átmeneti kellemes meglepetést okozzon a vállalat.

Az elmúlt hónapok nagy zakójával is még mindig majdnem az élen áll az éves relatív teljesítményt tekintve az Apple a héten jelentő nagy cégek között, egyedül a Google könyvelhetett el az elmúlt egy év viszonylatában hajszálnyival nagyobb emelkedést. A trendek alapján ugyanakkor leginkább a Texas Instruments körüli hangulat változhatott a legnagyobbat, hiszen nagyjából 20 százalékos esésből kapaszkodott vissza szinte pontosan az egy évvel ezelőtti szintre az árfolyam, alig fél év leforgása alatt. Nem mellékes, hogy az Intel is hasonló formát mutatott, mielőtt a gyorsjelentése elrontotta volna a hangulatot.

Mindez persze meglehetősen kevés ahhoz, hogy valóban meg tudjuk tippelni, melyik cég és hogyan teljesítheti alul vagy felül a várakozásokat. Akárhogy is történik, izgalmas hetünk lesz, érdemes lesz odafigyelni.