Visszalépett a Getronics - Lehetőség a többi pályázónak?

Vágólapra másolva!
Szokatlan piaci nyomásgyakorlásra hivatkozva lépett vissza hétvégén az elektronikusútdíj-tendertől annak nyertese, a Getronics Magyarország Kft. Bár egyelőre nincs ki megépítse, a kormányszóvivő szerint a Getronics visszalépése nem befolyásolja majd a rendszer 2013-as elindulását. Az eddigi információk alapján a pályázati nyertes visszalépése egyrészt megteremtheti a lehetőséget a második legjobb ajánlatot adó T-Systemsnek, hogy egy újonnan kiírt tenderen sikeresen pályázzon, másrészt viszont fokozza az idei éves költségvetési tervek elcsúszása miatti aggodalmakat. A Getronics visszalépésével ugyanis egy lépéssel távolabb kerültünk attól, hogy még idén befolyjon a rendszer kiépítésétől várt 75 milliárd forintos bevétel.
Vágólapra másolva!

Visszalép a Getronics

A Getronics az MTI-vel hétvégén azt közölte, hogy korábban nem tapasztalt mértékű nyomásgyakorlás következtében olyan bizonytalan jogi és üzleti helyzet alakult ki, melynek tisztázásáig nem áll módjában az e-útdíj kiépítésére vonatkozó szerződést aláírni. A cég állításai szerint egyik versenytársuk felkereste a projektben résztvevő alvállalkozóikat, nyomást gyakorolva rájuk, hogy visszalépjenek az együttműködésből.

Az e-útdíj tenderen a Getronics a legalacsonyabb, 34,89 milliárd forintos ajánlatával lett a befutó, így a céghez lapértesülések szerint azt követően is erősen ragaszkodott az NFM, hogy a december 27-ei határidőig nem került sor a szükséges dokumentumok aláírására, majd pedig januárban a norvég - műszaki referenciát biztosító - partnere is szakított a vállalattal. A törülközőt végül a Getronics dobta be, mely így az ajánlattételi szakaszban való részvétel biztosításához szükséges 20 millió foriontos összeget bukja.

Még indén elindul a rendszer

Giró-Szász András a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, hogy a Getronics visszalépése nem lehet akadálya a rendszer idei bevezetésének. A közbeszerzésen nyertes cég nem tudta garantálni a határidőket, mégis a cég visszalépése egy olyan részletkérdés, amit át lehet hidalni.

A korábbi pályázóknak ismét él a remény?

A Getronics kiugrásával megnyílhat a tér a tenderben érdekelt többi szereplő előtt, hogy a pályázati feltételek módosítását követően esélyesek legyenek a projekt megvalósítására. A Magyar Telekom leányvállalata, a T-Systems mellett a pályázók közé tartozott a tőzsdei megjelenéssel szintén bíró Synergon is, vagyis esetükben a befektetők ismét elkezdhetnek majd bízni egy esetleges újabb tender elnyerésében. Nem szabad persze elfeledni, hogy a T-Systems 53,4 milliárd forintos ajánlata sokkal magasabb annál, mint amit a kormány hajlandó lenne fizetni a rendszer létrehozásáért, bár szükség esetén még akár születhet is konszenzusos megoldás. Márcsak azért is, mert idén a költségvetés 75 milliárd forintos bevételtől esne el, ha a rendszer a július elsejei határidővel idén nem indul el, ami a költségvetési tervek még nagyobb elcsúszásához vezetne.

A Magyar Telekom számára az e-útdíj tender elnyerése nem lenne mellékes, hiszen a vállalat bevételeihez 9 százalékos mértékben járulhatna hozzá. Fontos azonban látni, hogy annak EBITDA hatásait illetően egyelőre kérdőjelek mutatkoznak (még azt illetően is, hogy a cég árajánlatát elfogadhatónak tartaná-e a kormány egy újabb pályázati kör esetében), ráadásul a kiépítési munkálatok egy kvázi egyszeri nagyobb bevételét követően az infrastruktúra támogatás csak minimális mértékben járulhatna majd hozzá a vállalat számaihoz.

A Magyar Telekom árfolyama (Ft)